Jump to content

Obrti i licence za softver


neverone

Preporučene objave

Pozdrav!

Zaposlen sam u školi kao nastavnik i razmišljam da otvorim obrt za usluge grafičkog i drugog dizajna. Kao što je jasno, za takav rad  potreban je niz profesionalnih programa koji, naravno moraju biti licencirani i legalni. Zanima me, budući da imam licencu za Windows i Office 365 kao zaposlenik škole,  trebam li uz to imati i zaseban kompjuter s Windowsima licenciranim na moje ime ili ime obrta?

 

Također, što se tiče profesionalnog softvera poput Adobe Clouda, CorelDraw-a i ostalih, smijem li kao obrtnik kupiti licencu online kao privatna osoba, preko njihove web stranice (što je ujedno i najjeftiniji način za kupnju licence), ili sam obavezan kupovati od njihovih preprodavača i ovlaštenih zastupnika u Hrvatskoj, čije cijene su znatno veće?

 

Pitam to jer moj kolega je otvorio sličan obrt, ali je u tom trenu bio nezaposlen i s time ostvario prava na bespovratne poticanje za samozapošljavanje ali je i s njima imao obavezu nabavke gore navedenih programa i licenci isključivo od zastupnika i preprodavača u RH.

 

Unaprijed hvala na svakoj pomoći i savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najispravnije bi bilo da imate zasebno računalo na kojemu biste radili privatnu djelatnost (također, da suglasnost za obavljanje te djelatnosti tražite od poslodavca, odnosno da ga obavijestite o tome). Ako već morate raditi na računalu škole, tražite suglasnost škole za to. Trebali biste kupiti profesionalnu licencu ako ćete od nje zarađivati, ili kupite sada prije otvaranja obrta, barem za prvu ruku. Naravno da HZZ uvjetuje da dobijete račun od zastupnika, jer morate pravdati troškove, Vi ako ne idete na program samozapošljavanja, vjerojatno nećete biti toliko kontrolirani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija