Jump to content

OBITELJSKO NASILJE-NAPAD STRICA NA OCA


tonik

Preporučene objave

Pozdrav,molio bih Vas savjet.

Naime prije nekoliko tjedana moj otac je napadnut od strane strica zbog imovinsko-pravne situacije.

Isti napad se dogodio u dvorištu naše obiteljske kuće(stric živi parcelu poviše)

Otac je 90 postotni invalid,onkološki i srčani bolesnik,slabo vidi i slabo čuje i ima 75 godina,hoda uz pomoć pomagala.

Naime u trenutku kada se otac zajedno sa majkom spremao u polje i bio kraj svog automobila sa leđa mu je prišao stric i započeo verbalni napad na oca.Spominjao je nekakvu zemlju i nekakve stijene.Sve je to promatrala majka koja je bila u dvorištu.

Nakon verbalnog napada stric je nasrnuo na oca.Budući da je otac odložio pomoćna sredstva za hodanje pokraj automobila nije mogao uzmaknuti.Stric hvata oca za vrat(imam fotografije blagih hematoma) te ga počinje gušiti.Odbacio mu je naoćale za vid sa glave i nastavio sa fizičkim napadom.U tom trenutku otac ga pokušava maknuti od sebe ali bezuspješno.Prvenstveno zbog toga što nema snage.

Nakon što je to vidjela majka,dotrčala je do njih i pokušala stati između njih dvojice, no i tada je preko nje stric držao oca za vrat.

Nakon što ga je uspjela odgurnuti,stric je vjerovatno u naletu bijesa pocupa majčino cvijeće ispred dvorišta...;)))

Majka je zvala policiju i hitnu pomoć i ušla u svoju kuću.

Policija je stigla ali je otišla kod strica umjesto na adresu odakle je pozvana.Nakon što je to majka vidjela ponovno ih je zvala i tražila objašnjenje zašto su došli na tu adresu.Policajac sa druge strane telefonske žice je trazio od majke da se ponovo predstavi te su nakon toga policajci došli do naše kuće.

I otac i stric su nakon toga privedeni u policijsku postaju i pušteni istu večer.U policiji su dali iskaz,a stric je u iskazu napomenu da ga je otac udrio šakom i nasrnuo na njega malom sjekirom.

Otac u tom trenutku nije imao ništa u ruci ali je imao u portapaku automobila alat sa kojm svakodnevno ide u polje,a među njima je bila i mala sjekirica koju je stric očito ugledao.

U policijskom izvještaju je upisana i moja majka koja je svjedočića svemu i takav je iskaz dala.

Moram napomenuti da su majka i otac vec nekoliko godina izloženi svakakvim verbalnim ispadima od obitelji strica gdje do sada nisu reagirali.

Da li išta znači što je stric prvi došao do oca i krenu sa verbalnim pa fizičkim napadom?

Također moram napomenuti da je otac prilikom ispitivanja rekao policiji da je stric nekada imao i vatreno oružje,te je stricu izvršen i pretres kuce gdje ništa nisu našli.

Da ne govorim da u pozivu na sud stoji da je pretres napravljen mom ocu.;)))

Sada dolazimo do najvažnijeg.Otac je dobio poziv za ročište na dan 17.12.2020.On i majka krecu na sud koji je u gradu,a oni žive na selu.Izlažu svoje zdravlje opasnosti pogotovo u ovo vrijeme pandemije,izlažu se nepotrebno financijskom trošku kao umirovljenici sa malim mirovinama.Dolaze na sud gdje sudca nema te neka gospođa govori majci da je ročište odgođeno.Majka šokirana pita kako ih nitko nije obavijestio o tome,a gospođa vrlo drsko odgovara da ce dobiti poziv za novo.Također ista gospođa sama napominje kako je i ona došla na radno mjesto *samo na brzinu nešto obaviti*.Majka je pita da li je u pitanju zaraza virusom COVID-19,a gospođa samo spusti glavu bez ikakvog teksta.

Predpostavljam da je druga strana angažirala obranu buduci da se on nije pojavio na ročištu.

Bio bih veoma zahvalan na nekakvom savjetu ili možda iskustvu.Da li da i otac angažira odvjetnika?Koliki bi otprilike bili troškovi?

Nikada se nismo našli u ovakvoj situaciji i svaki savjet bi nam pomogao.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravnicima su važne stvari sljedeće, sve što spominjete je samo garnirung: otac je dobio optužni prijedlog ili kazneni nalog ili optužnicu ili prekršajni nalog, što? Za što ga se tereti - za obiteljsko nasilje, za remećenje javnog reda i mira, što? Ili je dobio samo poziv kao svjedok?

Ako je samo svjedok, odvjetnik mu ne treba jer odvjetnik neće moći svjedočiti umjesto njega. Ako je okrivljenik, onda može angažirati odvjetnika. Ako se radi o prekršajnom postupku, obojica će vjerojatno dobiti novčane kazne. Ako se radi o kaznenom, vjerojatno uvjetne osude. No za sve je bitno koja je funkcija Vašeg oca u postupku (svjedok ili okrivljenik, to Vam piše na pozivu) te za što je optužen ako jest.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Verbalni napad, ovisno o intenzitetu je isto obiteljsko nasilje po Zakonu o zašititi od nasilja u obitelji. Pametno je, ako ste u mogućnosti, otići se posavjetovati s odvjetnikom, često odvjetnici ni ne traže ništa za inicijalni razgovor, kad tek utvrđuju imaju li predmet s kojim će se baviti ili ne. Dalje, prekršajni sudovi znaju, kao i svi, raditi proceduralne greške, pa će vam često odvjetnik preporučiti žalbu barem po toj osnovi, u slučaju nezadovoljavajućeg ishoda. Ako se žalite, rješenje po žalbi se od Visokog prekršajnog suda čeka i po godinu dana. Po mom kršćanskom vjerovanju, govorite li istinu u svakom detalju, dragi Bog sve prati te se i na našim sudovima nekad istjera pravda.

uređeno: od Darious
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega sam kršćanin i znam da Bog ovo prati:).I same cinjenice su na našoj strani buduci da je gospodin došao do mog oca,u njegovo dvorište kako i stoji u obrazloženju te ga napao.Ali mislim kada i sudac vidi mog oca shvatiti ce da on nemoze samostalno ni hodati,a kamoli nekoga napasti.Dobio sam nekoliko odvjetnickih savjeta,u principu svi smatraju da ne treba nikakva odvjetnicka pomoc osim sto bi malo sve skupa ozbiljnije izgledalo.Svi su savjetovali isto,a to je da otac kaze tocno ono sto se dogodilo,tj.istinu.

Hvala Vam puno na savjetu i vjerujem da ce se i ovdje dragi Bog pokazati i istjerati pravdu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

P.S. U svemu je dosta bitno koje ozljede su utvrđene od strane hitne službe, jer ako stric nema nijednu ozljedu niti je posječen sa sjekiricom, njegove izjave će biti neuvjerljive.  Moj savjet-ozljede naglasite pred sucem, u slučaju da nisu dovoljno detaljno opisane u liječničkom izvješću.

 

Nažalost imam i ja iskustva obiteljskog nasilja iz prve ruke, svako dobro vam želim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Liječnik je napravio kontrolu i postoji medicinski izvještaj koji je mislim dostavljen policijskoj postaji.Također u peekršajnom nalogu stoji da je mom ocu pružena pomoć i da je daljnju obradu u bolnici otac odbio.

Hematomi na vratu su bili vidljivi i ja sam i slikao.Isto stoji da je drugi okrivljenik odbio ikakvu pomoc.Hitnu pomoc je pozvala moja majka,kao i policiju buduci da je otac kronični bolesnik(srčani i onkološki) te se prepala da se što još ne dogodi.

Također u pocetku optuznog prijedloga tj. u obrazloženju citko stoji kako je stric prišao sa leđa mom ocu koji je bio okrenut prema automobilu te krenuo sa verbalnim napadom.Sto pokazuje samu namjeru istog.

 

Baš nažalost.Najviše boli kad nemaš sa nikim posla,desi se ovakva situacija.Policija tereti i oca kao okrivljenika a čovjek ni kriv ni dužan,niti sposoban takvo nešto napraviti.A najžalosnije od svega je sto je u pitanju obitelj.Hvala Vam puno na savjetima i lijepim riječima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav, nakon nekog vremena se ponovno javljam buduci da su se u meduvremenu dogodile nadrealne situacije.Otac je dobio poziv za sud,buduci da je trajno nesposoban za bilo šta,odveo sam ga na sud gdje smo dobili informaciji da je sudac bolestan te da se rasprava odgađa.🙃.Na moj upit zasto nas nitko nije obavijestio,gospođa se samo zacrvenjela te mi nije uopce dala nekakav odgovor.Prije nekoliko dana majka je dobila poziv za sud u svojstvu svjedoka,odveo sam opet i nju(iz Splita u Šibenik) danas,gdje je sutkinja na vrlo neljubazan nacin primila sa skoro sat vremena zakasnjenja.Prva reakcija casne sutkinje je bila prijetnja uz recenicu da je ona raspisala tjeralicu za ocem buduci da se nekoliko puta oglusio o pozivu na sud🤣.Niti smo ista dobili u poštanski sanducic niti nas je itko kontaktirao niti je itko trazio oca na adresi.Jedini poziv koji smo dobili u poštanski sanducic je ovaj poziv upucen majci u svojstvu svjedoka.Na kraju joj je rekla da je ne moze danas saslusati buduci da nema,ako sam dobro razumio,daktilografkinje.

Završno rociste je zakazano za 20.09.2022.

Otac nece prisustvovati buduci da zbog svog zdravstvenog stanja opcenito nije u mogucnosti.

Ako netko moze napisati kratku crticu i dati nekakav savjet bio bih zahvalan.

l.p.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija