Jump to content

Dioba bračne stečevine-isplata stečevine


SVEN2021

Preporučene objave

Poštovani,

U braku kao zajedničku imovinu imamo kuću, stan, dva auta.

Sve navedeno glasi na mog supruga.

Zaima me ukoliko nakon rastave braka ne uspijemo dogovoriti raspodjelu stečevine, mislim konkretno na kuću čija je vrijednost otprilike 500.000 EUR, a moj suprug odluči da me za navedenu vrijednost isplati, kako se to pravno regulira .Ugovorom kod javnog bilježnika( ili ?), da li se navode rokovi.Koje je moje pravo ako isti ne isplati dogovoreni iznos.

Drugo pitanje, da li isti ima pravo na veći udio u zajedničkoj stečevini iz razlga što ima znatno bolja primanja od meni, te je shodno istom i istom ulagao.

Koliko iznose odvjetnički troškovi prilikom diobe bračne stečevine  vrijednost oko 600.000 EUR.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, SVEN2021 je napisao:

.. U braku kao zajedničku imovinu imamo kuću, stan, dva auta.

Sve navedeno glasi na mog supruga.

Poštovana, kao što i sami navodite, sve što ste naveli podrazumijeva se kao bračna stečevina i dijeli na pola između Vas i supruga, bez obzira što glasi na njega, no to se utvrđuje u postupku utvrđenja i podjele bračne stečevine, ako se mirnim putem nemožete dogovoriti.. 

, SVEN2021 je napisao:

... nakon rastave braka ne uspijemo dogovoriti raspodjelu stečevine, mislim konkretno na kuću čija je vrijednost otprilike 500.000 EUR, a moj suprug odluči da me za navedenu vrijednost isplati, kako se to pravno regulira .Ugovorom kod javnog bilježnika( ili?) 

Vi ne morate čekati završetak postupka razvoda braka, Vi možete i prije završetka postupka riješiti podjelu bračne stečevine i to možete riješiti  dogovorno, sastavljanjem Ugovora o podjeli bračne stečevine u kojem napišete što sve smatrate da predstavlja bračnu stečevinu, na koji način ju djelite (kako navodite isplatom), na koji način će ta isplata biti izvršena i sve ostalo što smatrate bitnim za podjelu bračne stečevine, te obadvoje potpišete i ovjerite (solemizirate) kod JB.. 

Ako dogovor nije moguć, trebati ćete pokrenuti postupak za utvrđenje i podjelu bračne stečevine koji postupak možete pokrenuti za vrijeme trajanja postupka za razvod braka, kao i po završetku tog postupka, dakle netrebate čekati završetak postupka za razvod braka.. 

, SVEN2021 je napisao:

..da li isti ima pravo na veći udio u zajedničkoj stečevini iz razlga što ima znatno bolja primanja od meni, te je shodno istom i istom ulagao.

Nema, bez obzira tko je koliko ulagao u bračnu stečevinu, ista se dijeli na jednake djelove (pola-pola) između supružnika, tj. bivših supružnika.. 

, SVEN2021 je napisao:

Koliko iznose odvjetnički troškovi prilikom diobe bračne stečevine  vrijednost oko 600.000 EUR.

Jako puno, a i sam sudski postupak je jako skup s obzirom da se sve, i odvjetnički troškovi i troškovi sudskog postupka, računa prema VPS-u, a VPS je, kako navodite, oko 600.000 eura, zato Vam je moja sugestija, ako je ikako moguće, riješiti dogovorno bez pokretanja sudskog postupka za utvrđenje i podjelu bračne stečevine, a u sudske troškove ulaze i možebitna vještačenja vezana za procjenu vrijednosti bračne stečevine, kao i svi drugi troškovi koji nisu mali s obzirom na visinu VPS-a.. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija