Jump to content

Nepošteno rješenje suda iza ostavinska rasprave


J12Hr

Preporučene objave

Poštovanje.

Molio bih vas za savjet za ovaj slučaj.

Poslije smrti jedne pokojne osobe njegovi su nasljednici su uz pravedno naslijedivanje nekretnina pokojnika naslijedili i nekretnine koje nije bio vlasnik navedeni pokojnik već je tih nekretnina bio vlasnik moj pokojni djed koji je imao isto ime i prezime i koji je umro  60 godina prije navedenog pokojnika.Naveo bih da su uz isto ime i prezime imali i isto ime svoga oca.

Pošto se zbog nemarnosti nisam bio uknjižio na vrijeme tako je i dalje bio upisan moj pok.djed.Izgleda da su navedeni nasljednici iskoristili greškom ili namjerno istovjetnost identiteta njihovog pokojnika i mog pok.djeda.Molio bih vas za vaš savjet kako da ispravim to nepravedno sudsko rješenje.

Da li bi zbog takvog slučaja trebao da netko snosi odgovornost jer je ovdje moguće ili slučajna greška ili očita prevara da bi se nepravedno stekla tuđa imovina.

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodao bih da je sud ove nasljednike uredno uknjižio u zemljišne knjige.ta uknjižba je napravljena prije 5 mjeseci.Ja ne mogu da shvatim kako je sud mogao da ih uknjižio ako je sasvim jednostavnom provjerom povijesti upisa mogao da utvrdi da su to sasvim različite osobe,jer iz povijesti rješenja upisa se sve može utvrditi i dokazati.

 

Zamolio bih vas za savjet za podnošenje tužbe,kako da ispravno formuliran tužbu ,da li da napravim tužbu zbog pogrešne uknjižbe ili tužbu zbog pogrešnog rješenja o ostavini iza pokojne osobe.

Unaprijed vam zahvaljujem

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što je utvrđeno pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju može pobijati samo onaj koji po odredbama Zakona o nasljeđivanju nije vezan pravomoćnošću rješenja o nasljeđivanju. To su one osobe koje kao stranke nisu sudjelovale na ostavinskoj raspravi ili na nju nisu uredno pozvane. Te osobe mogu pobijati rješenje samo kroz parnicu s osobama u čiju korist glasi utvrđenje čiju istinitost osporava. Dakle, tražiti ispravak, brisanje ili što li već bez rješenja kojim se to ispravlja ne vidim smisla jer je i ZK odjel samo postupao po prvom pravomoćnom rješenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru.

Molio bih vas kako da formuliran tužbu, jer ja mislim da trebam tužiti te stranke za pogrešnu uknjižbu, jer su se greškom uknjižile na imovinu pogrešne osobe(tj.mog pok.djeda)te stranke sam upoznao sa greškom i one bi morale da dadu ovjerenu izjavu kako su se greškom uknjižile međutim oni nisu voljni. Te ih ja moram tužiti.

Prema izjavi javnog bilježnika koji je vodio ostavinski postupak te stranke(nasljednici) snose odgovornost za tu grešku jer ih je taj javni bilježnik u tom postupku pitao da li je ta nekretnina vlasništvo od pokojne osobe koju oni nasljeđuju,oni su izjavili da jeste.

Javni bilježnik je napomenuo da se u ovom slučaju može da radi i o mogućoj prevari.jer je ta nekretnina greškom zemljišnog ureda (pošto se radi o istoimenim osobama) uključena u ostavini a te stranke nasljednici su je prisvojili.

Ja putem dokumenta povijesti upisa u zemljišne knjige lako mogu dokazati da su to sasvim druge osobe ,jer kad je moj pok.djeda upisan u zemlj.knjige taj pokojnik (kojeg su naslijedili te stranke) se nije bio ni rodio.

Pošto je to naknadno pronađena imovina iza mog pok.djeda ja nisam siguran kako da točno formuliran tužbu.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste i dalje na krivom tragu kao što sam vam pokušao objasniti iznad. Pogrešan, neistinit ili nevaljan upis u zemljišnu knjigu ne može se ispravljati tužnom radi pogrešnog upisa, već nezadovoljna stranka takav upis može pobijati brisovnom tužbom. Međutim, prava na nekretninama koja nisu upisana u zemljišne knjige, premda mogu biti predmet zemljišnoknjižnog upisa, ne mogu se štititi brisovnom tužbom niti se brisovnom tužbom može zahtijevati njihov upis u zemljišnu knjigu. Stoga sam i dalje mišljenja da bi kroz parnicu trebali napraviti već iznad navedeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru.

Molio bih vas da mi pojasnite kakvu da napravim tužbu i kakvo rješenje da predložim.

Da li je moguće da brisovnom tužbom tražim samo  da se vlasništvo vrati u prethodno stanje tj. da se upiše na mog pok.djeda.( ja bih kasnije u drugom sudskom procesu tražio uknjižbu naknadne imovine).

Ja bih želio da pojednostavnim postupak kojim bi se ispravila pogreška .

Ja nisam stranka koja je sudjelovala i  niti sam mogao biti pozvan u proces ostavine.

Unaprijed zahvaljujem.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , J12Hr je napisao:

Molio bih vas da mi pojasnite kakvu da napravim tužbu i kakvo rješenje da predložim.

Nasljednik prima cjelokupni pravni položaj ostavitelja, njegova prava i obveze, pa tako stječe pravo vlasništva svake pojedine ostaviteljeve stvari bez potrebe predaje, odnosno uzimanja u posjed ili upisa prava vlasništva u zemljišne knjige, kao i druga prava ostavitelja, jer hrvatsko nasljedno pravo ne poznaje institut ležeće ostavine (hereditas iacens), stoga je nasljednik, i prije negoli ishodi upis svog prava vlasništva u zemljišnoj knjizi, ovlašten  brisovnom tužbom zahtijevati brisanje nevaljane, odnosno neistinite uknjižbe i uspostavljanje prijašnjeg zemljišnoknjižnog stanja, u kojem smislu je i  Odluka Ustavnog suda, broj U-III-1729/2008 od 9. svibnja 2012. godine. 

Dakle, u vašem slučaju bi se radilo o brisovnoj tužbi sa dva tužbena zahtjeva:

- deklarativni  (utvrđenje nevaljalosti uknjižbe)

- te kondemnatorni (nalog za brisanje nevaljale uknjižbe i uspostavu ranijeg zemljišnoknjižnog stanja).

U činjeničnom dijelu tužbe je nužno iznijeti sve činjenice i dokaze da bi sud usvojio vaše zahtjeve, jer je teret dokazivanja na vama ( ne budite u zabludi da će sud samoincijativno istraživati činjenice). 

Dakle, iznosite činjenicu da je vaš pravni prednik do osporenog upisa bio upisani vlasnik nekretnine i takvu činjenicu potkrepljujete dokazom.

Nadalje navodite činjenicu da ste vi nasljednik te osobe i prilažete pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, a onda iznesite slijed činjenica kako je došlo do nevaljalog upisa i naravno dokaze za sve što tvrdite. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno na vašem jasnom odgovoru.

Jedino nisam siguran kako da se postavim, jer je to naknadna imovina iza mog pok. djeda, jer ta imovina nije spomenuta u ostavinskom rješenju iza smrti mog pok. djeda.Ta nekretnina je očito nemarom ili greškom nije spomenuta u ostavinskom raspravi a kasnije nije bila ni uvrštena u rješenju .

Ja imam dokumentirane dokaze da je to imovina mog pok.djeda. U posjedovnom listu su upisana samo dva nasljednika ( djeca od mog pok. djeda)dok ostali nasljednici (ostala djeca od mog pok.djeda)nisu upisana  tj. moj prednik (dijete od mog pok.djeda)nije upisan u posjed.Napomenuo bi da su oni samo upisani u posjed a da taj posjed ne izvršavaju jer je ta nekretnina(poljoprivredno zemljište i šuma) već više od 30 godina zapušteno. Dali ja imam pravo na na pripadajući dio te nekretnine pošto moj prednik nije bio upisan u posjed (moj prednik se nije nikada odrekao te nekretnine niti je ikada ustupio svoj dio ovoj dvojici koja su upisana u posjed).

Unaprijed zahvaljujem 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija