Jump to content

Prestanak uzdržavanja - neobična situacija


V525

Preporučene objave

Dijete, primatelj uzdržavanja, završilo je fakultet i zaposlilo se. Nije ni u kakvom kontaktu s roditeljem koji ga uzdržava prema presudi općinskog suda.

Roditelju, davatelju uzdržavanja, poslodavac svaki mjesec usteže obrok alimentacije za to dijete i njegovu braću. 

Poslodavca smo obavijestili o tome da više nije potrebno ustezati od plaće taj iznos, odnosno da se iznos umanjuje za dio koji otpada na dijete koje je diplomiralo, ali rečeno je da oni postupaju po jedinoj presudi koju imaju i da se obratimo sudu. U kontaktu sa sudom koji je donio to odluku prije 10-ak godina (kada je dijete još bilo maloljetno), rečeno je da je jedini način da dijete tuži roditelja kako bi se utvrdilo da više ne postoji obveza uzdržavanja.

Molim da napišete svoja iskustva, ovo je prilično paradoksalna situacija, da radi situacije u kojoj nema nikakvog spora i u kojoj obje strane su suglasne da jedna strana više nema nikakve obveze prema drugoj, da se mora ići s tužbom i troškovima... Na kraju krajeva, jedna od strana će svakako platiti troškove tužbe ili čak obje strane svoje troškove po pola. Kako god, situacija je prilično paradoksalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve dok je pravomoćna sudska odluka (presuda) na snazi, dužni su ju svi poštivati, pa i poslodavac koji je postupao po njoj, a sud, automatizmom, ne donosi novu po kojoj dijete više nema pravo na uzdržavanje (alimentaciju), već je dužan, roditelj koji plaća uzdržavanje, pokrenuti postupak o izmjeni postojeće odluke, tj. donošenja nove po kojoj on više nije dužan plaćati uzdržavanje za dijete koje je završilo školovanje i zaposlilo se... Ovaj Vaš navod mi nije jasan:

prije 13 sati , V525 je napisao:

...rečeno je da je jedini način da dijete tuži roditelja kako bi se utvrdilo da više ne postoji obveza uzdržavanja.. 

Ne da dijete tuži roditelja, već roditelj pokreće postupak o izmjeni postojeće odluke i prestanka njegove obveze plaćanja uzdržavanja za dijete koje se zaposlilo.. 

- Inače sam jednoj osobi rješavao takav slučaj...

- Što se tiče troškova postupka, iskreno, nebi znao koliki su bili, mislim da nisu nešto veliki, a tužbu nije platila ništa, jer joj nije bio potreban odvjetnik za sastavljanje iste, kao ni za sam postupak..

Malo je, kako kažete, paradoksalno, ali što se može kad je zakon takav kakav je...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, po čl. 429. Obiteljskog zakona, jedino obveznik uzdržavanja može podići tužbu radi prestanka uzdržavanja ako su prestali zakonski uvjeti. Tako da bi trebalo poslati poruku obvezniku uzdržavanja da pokrene takav postupak, ili mu svaki mjesec vraćati iznos za uzdržavanje djeteta za koje više nije dužan uzdržavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija