Jump to content

Razvod braka tužbom - sudski troškovi


Božana1

Preporučene objave

Kako je Zakonom o sudskim pristojbama određeno da se kao vrijednost predmeta spora kod razvoda braka uzima iznos od 5 000 kn, tako se prema Uredbi o tarifi sudskih pristojbi plaća 200 kn za prijedlog za razvod braka te 200 kn za odluku. Ako je prijedlog za sporazumni razvod plaća se jedna pristojba.

Kako u tim postupcima sud nije strogo vezan ZPP-om o troškovima postupka, mada se njegove odredbe posredno primjenjuju, to znači da u praksi sudovi određuju da stranke same snose svoje troškove, pa tako i pristojbe dijele na obje stranke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani, 

slična je problematika pa bih ako smijem ovdje postavio pitanje. 

Supruga i ja ne živimo zajedno već 11 godina. Imamo punoljetnu, zaposlenu djecu koja žive sama za sebe. Nemamo nikakove bračne stečevine. S obzirom da ona ne želi sporazumni raskid, nego meni govori da joj je sve jedno i da ja podnosim što god hoću. Što mi je sada činiti. Moram li podnijeti tužbu ili što i što mi je potrebno za podnošenje eventualne tužbe. 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Vekru je napisao:

.. Moram li podnijeti tužbu ili što i što mi je potrebno za podnošenje eventualne tužbe....

Da, ako želite da se brak rastavi podnosite tužbu za razvod braka i to primjenom čl. 51.st.3. ObZ, koji kaže da sud može rastaviti brak ako je od prestanka bračne zajednice (zajedničkog života) protekla  godina dana i više, naravno, to trebate, u postupku, i dokazati... 

Inače, moj savjet Vam je da podnesete tužbu za razvod braka zbog ozbiljno i trajno narušenih obiteljskih odnosa (čl. 51.st.2. ObZ) što je prouzročilo prestanak bračne zajednice u trajanju od 11 godina, lakše dokazivo...

Za tužbu Vam je potrebita pisana tužba i vjenčani list, i, naravno, ako imate nešto "papirnato" kao dokaz tužbi i tužbenom zahtjevu...

Tužbu predajete u tri istovjetna primjerka u prijemni parnični kancel, a vjenčani list i ostale privitke, ako ih imate kao dokaze, u jednom i to ne trebaju biti originali, mogu biti i preslike 

Dakle ako imate nešto od pisanih dokaza, predajete uz tužbu, ako nemate, predajete samo tužbu i vjenčani list.. 

Prilikom predaje tužbe biti će Vam rečeno da li trebate neke biljege ili potvrdu o plaćanju troškova pokretanja postupka ili ćete to kasnije uraditi (po završetku postupka i donošenju odluke o razvodu braka). 

Bilo bi dobro da Vam samu tužbu sastavi osoba koja to zna i koja se bavi time (nije teško, ali sigurnije je)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišlenja sam da će biti dovoljno i to, jer prekidom prestanka bračne zajednice se ne podrazumijeva prekid radi odlaska na posao u neko drugo mjesto i slično, no logički je za zaključiti da to, ipak, nebi trajalo toliko dugo (11 godina), a vjerujem da će i Vaša supruga, u postupku, potvrditi i priznati tu činjenicu, naravno da tome mogu poslužiti i svjedoci koje u tužbi možete  navesti.. 

Zbog toga netreba dramiti, jer niko nikog silom ne može zadržati u braku, no sud, sigurno, neće rastaviti brak ako netko, tužbom, to ne zatraži, dakle ako želite rastaviti brak (rastati se) zbog bilo koje osnove predviđene ObZ u čl. 51., trebate tužbom pokrenuti brakorazvodni postupak.. 

Sretno..! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija