Jump to content

Izvanknjižno nasljeđivanje


vanasilvana

Preporučene objave

I ja bih zamolila za mišljenje...naime radi se o naljeđivanju...moj muž je nakon očeve smrti naslijedio pola nekretnine, a drugu polovicu je naslijedila njegova sestra.

Nekretnina je bila pokojnikovo izvanknjižno vlasništvo. Na ostavinskoj raspravi moj muž je prihvatio naslijeđeno.

Sasvim slučajno, nakon nekoliko godina posumljali smo da nešto ne valja, odnosno da je nekretnina prodana. Otisli smo u sudsku arhivu, i dobili rješenje u kojem  temeljem potpisa svjedoka  nekretnina postaje vlasništvo njegove sestre, i decidirano piše da je ona jedini nasljednik iza pokojnika.

Nadalje u istom postupku nekretnina se temeljem kupoprodajnog ugovora dosuđuje kupcu, te mu se dozvoljava upis prava vlasništva u gruntovnici.

Napominjem da o ostavinskoj raspravi imamo rješenje gdje vidljivo da je predmetna nekretnina u suvlasništvu. Posjedujemo i gore navedeno rješenje.

Također napominjem da se muž nikada nije odrekao vlasništva, niti potpisao bilo što, što bi u konačnici dovelo do odricanja ili ustupanja nasljedstva.

Kako je prošlo više od deset godina, da li postoji ikakva mogućnost da se nepravda ispravi.

Još jednom napominjem da je sve rađeno u tajnosti, i da sutkinja ili nije vidjela, ili nije željela vidjeti da postoje dva nasljednika.

Hvala Vam unaprijed na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Matrix je promijenio naziv u Izvanknjižno nasljeđivanje
, Matrix je napisao:

O kakvom se rješenju radi, odnosno koji je postupak proveden i doneseno rješenje

Znači ovako...moj muž je pokraden od svoje sestre koja je bez njegovog znanja prodala nekretninu, izvansudsko vlasništvo, svaki u 1/2 djela, donesena je presuda na temelju priznanja knjižnih vlasnika, koji su se usuglasili da priznaju izvan ročišta vlasništvo tužitelju-kupcu s kojim je sestra sklopila kupoprodajni ugovor, te je on ishodio tabularnu izjavu, i temeljem presude uknjižio pravo vlasništva. Obrazloženo je u presudi da je tužitelj kupio od sestre nekretninu, i da je ona jedini nasljednik iza pokojnog oca. Tragedija je u tome što postoji rješenje o nasljeđivanju, gdje je vidljivo da je nekretnina u suvlasništvu brata i sestre, a sutkinja nije htjela, ili nije znala za to.
Ako sam dobro shvatila iz objave, po čl.222 ZOO-a nije nastupila zastara, jer je presuda donesena 2008.godine, a radi se o naslijeđivanju...što nam je činiti, da idemo u parnični, ili na prevaru, ili ovrhu...
Sutkinju ne možemo tužiti, jer je štiti imunitet, jedino RH koja solidarno odgovara za greške državnih i javnih službi??

Moram još dodati da smo mi za to doznali nakon dosta godina, i nije bilo mogućnosti za žalbu!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , vanasilvana je napisao:

Obrazloženo je u presudi da je tužitelj kupio od sestre nekretninu

 

prije 2 sati , vanasilvana je napisao:

postoji rješenje o nasljeđivanju, gdje je vidljivo da je nekretnina u suvlasništvu brata i sestre

Presuda je pravomoćna i više se ne može pobijati nikakvim pravnim lijekovima, međutim koliko se može zaključiti da se u istom postupku nije utvrđivalo pravo vlasništva, već je tužbeni zahtjev bio usmjeren na tabularnu ispravu u svrhu provedbe ugovora kroz zemljišne knjige, zbog čega sam mišljenja da bi se tužbom mogao napasti kupoprodajni ugovor, odnosno utvrđivati njegovu ništavost, pa makar i djelomičnu, te na osnovu nasljeđivanja kao jednim od dopuštenih načina stjecanja prava vlasništva utvrditi vaše pravo vlasništva na 1/2-ini nekretnine. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija