Jump to content

Vrijednost imovine iz darovnog ugovora nakon razvoda


Ulala3

Preporučene objave

Pozdrav, 

Suprug je prije našeg braka darovnim ugovorom dobio nekretninu. 

Za vrijeme trajanja braka planira prodati nekretninu za recimo 80k€.

Isto tako planiramo kupiti zemljište za 100k€, ostalih 20k€ dolazi zajedničkim novcem stecenim u braku. Na njemu ćemo graditi vikendicu za vrijeme trajanja braka. 

Uz to imamo i druge troškove i ulaganja - plaćamo kredit za drugi stan, kupujemo aute, putujemo... 

Želim saznati postoji li propisano kako se u slučaju razvoda postupa sa vlastitom imovinom supruga koju je on unio u brak? 

Čisto omjera radi, recimo da smo skupa zajedno tokom braka imali prihode od 1 milijun eura (većina se potrošila, dio investirao u nekretnine). 

Da li se u slučaju braka 2050. njemu vraća iznos koliko bi sadašnjih 80k€ vrijedilo tada, a sve nekretnine su u vlasništvu 50:50?

Ili se već na pocetku treba upisati na zemljište u omjeru 90:10, a na kuće koje ćemo izgraditi 50:50? Da li se i kako pokazuje da je dar korišten baš za kupnju tog zemljišta, a ne za plaćanje drugog kredita/novi auto/sl. 

Što je praksa i kako ju što jasnije definirati još za vrijeme trajanja braka? 

 

Unaprijed hvala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , Ulala3 je napisao:

Želim saznati postoji li propisano kako se u slučaju razvoda postupa sa vlastitom imovinom supruga koju je on unio u brak? 

Propisuje Obiteljski zakon većinu toga međutim, ako nema sporazuma nakon prestanka bračne zajednice odluka suda što je sve bračna stečevina, što kome pripada od te stečevine te u kojem obimu, predstavlja li nešto stvarnopravni  ili obveznopravni zahtjev, temeljiti će se primjenom odredbi Zakona o vlasništvu i drugim pravnim stvarima, dijela o zajedničarima i razvrgnuću suvlasništva, kao i Zakona o obveznim odnosima. I tu se može desiti svašta, stvar je samo dokazivanja. Tako se može desiti da odluka za konkretno pitanje može biti da ste vi svojim ulaganjem (gradnjom vikendice) toliko promijenili identitet nekretnine gdje je onda moguć stvarnopravni zahtjev, tj. da se upišete kao suvlasnik cijele nekretnkne u omjeru kao da se radi o bračnoj stečevini. Pa kako rekoh da je tada u biti sve stvar dokazivanja, a iznosi koje spominjete kao i nekretnine dovoljan su razlog da bi odgovor na vaše pitanje

prije 21 sati , Ulala3 je napisao:

Što je praksa i kako ju što jasnije definirati još za vrijeme trajanja braka? 

bio da bi vjerovatno sve to mogli urediti bračnim ugovorom. Naime, iako se povjerenje među bračnim drugovima, kako u svim drugim segmentima života tako i u imovinskim podrazumjeva, ovakovo uređenje imovinskih odnosa pridonosi mirnijem razvodu braka čime se izbjegavaju dugotrajni sporovi i visoki sudski troškovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija