Jump to content

zastara za povrat dara


kira

Preporučene objave

Kada nastupa zastara na pravo povrata dara, i koji su uvjeti, kako bi se dar vratio, pretpostavljam tužbom,

Naime ugovorom iz 2013.g, a kasnije i aneksom iz 2016.g, sestra mi je darivala dio nekretnine, sve provedeno u zemljišnim knjigama,. dali sestra može sada tražiti povrat dara, ili pak njeni nasljednici, za povredu nužnog dijela,.

Hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Povrat dara se može tražiti raskidom, sve dok isti nije ispunjen. Kako ste rekli da je proveden u ZK ugovor je ispunjen te se ne može raskidati. Nadalje, sestra može i opozvati ugovor ali zbog točno navedenih razloga u Zakonu o oveznim odnosima. To su osiromašenje darovatelja ili zbog grube nezahvalnosti.

Kod osiromašenja bi trebala dokazati da je toliko osiromašila da nema sredstava za svoje nužno uzdržavanje te da nema ni osobu koja ju je po zakonu dužna uzdržavati.

Kod grube nezahvalnosti smatra se počinjenje kaznenog djela obdarenika prema darovatelju ili nekom od članova njene uže obitelji, kao i da ste se teže ogriješili o zakonom utvrđenim dužnostima prema darovatelju. Za sve to je rok 10 godina za nekretnine, te da se dar nalazi u imovini obdarenika.

Zakonski nasljednici sestre bi mogli tražiti vraćanje dara zbog povrede nužnog dijela povrijeđen kada je vrijednost dara tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svog nužnog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija