Jump to content

Legalizacija - tko plaća komunalni doprinos ?


vrsak

Preporučene objave

Kupio sam stan prije 35 god. u obiteljskoj kući koja ima 3 suvlasnika . Građevinska dozvola i investitor vode se na jednog od ta tri suvlasnika. Etažirano je te je vlasništvo jasno određeno. Na dijelu mog stana pred cca 50 god. dograđena je bespravno jedna soba. Dogradio je neknjiženi prednik mog stana uz suglasnost i pomoć vlasnika i investitora kuće. Platio sam izgrađeni stan punom cijenom i tu nije problem.
Problem je nastao oko plaćanja komunanog doprinosa nakon legalizacije koji nije malen.  Općina izdaje prvo Rješenje gdje je rasporedila udio troška po udjelu vlasništva. Investitor kao većinski vlasnik dobija najveću cifru te ulaže žalbu uz glavno obrazloženje kako nelegalno izgrađeni dio nije njegovo vlasništvo. Žalba se usvaja i Općina priprema drugo Rješenje. Šta mislite je li pravno opravdano da trošak komunalnog doprinosa plati vlasnik stana koji nije bespravno gradio ? Postoji li mogućnost da pravda dođe do izražaja i naloži obvezu plaćanja komunalnog doprinosa onome tko je doista činio prekršaj.
Cjenit ću svaki odgovor.
Hvala !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dograđen je vaš stan za 50 m2 koji samo vi koristite te je uspostavljeno vlasništvo posebnog dijela nekretnine i kao takovo se vodi na vas? Kako drugi nemaju pravo zadiranja u vaše vlasništvo posebnog dijela nekretnine, tako sva prava i obveze u pogledu istog padaju na vas. Eventualno bi se moglo govoriti o podjeli plaćanja na sve suvlasnike da se radi o običnom suvlasništvu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan je bespravno dograđen za 15 m2 tokom izgradnje kuće.  Nije li investitor već tad bio u prekršaju ? Naplatio je taj prostor za koji je bio dužan platiti komunlni doprinos. Može li se obveza plaćanja s jedne osobe olako prebaciti na drugu ? Postoji jasna evidencija tko je dograđivao i kada. 
Kolika je šansa da se sudskim procesom zadovolji pravda ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 35 minuta, vrsak je napisao:

Kolika je šansa da se sudskim procesom zadovolji pravda ?

Dvojim da bi imali uspjeha u tome jer je Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama jasno propisao, prema čemu je vjerovatno i uložena žalba investitora, "vlasnik posebnog dijela zgrade ne plaća vodni i komunalni doprinos za njegov posebni dio koji se nalazi u dijelu zgrade koji nije bio predmet ozakonjenja", a za bilo koji drugi obveznopravni zahtjev bojim se da su prošli rokovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodine, mišljenja sam kako ste u pravu gledajući s pravne strane, odnosno kako je oformljen Zakon o Legalizaciji. Smatram kako je isti površan, nedorečen te sadrži nepravedne odluke.
Hvala Vam na utrošenom vremenu mog upita. Poslušat ću Vas, bez obzira što ću plaćati " kaznu " za koju nisam odgovoran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija