Jump to content

Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta


Pandax

Preporučene objave

Poštovani pravnici,

imam situaciju gdje istječe ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta bez naknade i slobodnim korištenjem istog s usmenim dogovorom o sklapanju obročnog kupoprodajnog ugovora nakon isteka ugovora o zakupu.

Na tom zemljištu ja sam investirao u bušotinu pitke vode koja ima svoju cijenu i podiže vrijednost tog zemljišta.

Sada prodavatelj istekom ugovora o zakupu ne želi obročni kupoprodajni ugovor već želi sebi zadržati bušotinu i ostale instalacije navodnjavanja na zemljištu koje sam ja platio.

Također traži da mu platim, pazite sad, bez ugovora ovjerenog kod bilježnika 1/3 dogovorene kupoprodajne cijene na njegov račun pa ćemo onda razgovarati o ugovoru o kupoprodaji.

Također snimio sam oglas od agencije za nekretnine gdje se vidi da su otvorene opcije obročnog plaćanja ugovora.

 

Molim Vas,

1. da li ja imam pravo tražiti od njega da isplati bušotinu, odnosno čija je bušotina pravno ako sam je ja platio i imam slike i svjedoke.?

2. Da li mogu zatrpati tu istu bušotinu?

3. Da li da uključim policiju s obzirom na pokušaj iznude novaca bez ugovora ili predugovora?

4. Da li imam elemente obmane ( po oglasu) i iznude za prijavu policiji i drugim službama?

Ja ne želim sudove i policiju , ali bušotina ima svoju vrijednost.

Zahvaljujem na svakom pravnom savjetu i mišljenju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. možete tražiti povrat ulaganja u tuđu nekretninu, koja je povećala vrijednost te nekretnine. 

2. trebali biste, po logici stvari, vratiti stvar u stanju u kojem ste je primili.

3. je li iznuda ili samo pregovaranje? Tanka je granica.

4. obmana nije kazneno djelo, prijevara jest. Međutim, prijevaru čini onaj tko dovodi nekoga u zabludu tako da bi ovaj na štetu svoje imovine nešto učinio. Vi zasad još niste učinili ništa na štetu svoje imovine, odnosno primili ste zakup za zakupninu koju ste davali. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem!

U ovom slučaju ja sam zakupnik, ako nisam dobro objasnio u prvom postu.

Ad1. Kako bi izgledao dokument u kojem se traži povrat ulaganja u tuđu nekretninu jer se povećala vrijednost? Da li da tražim da se angažira neutralni zajednički procjenitelj nove vrijednosti?

Ad2.  Ukoliko zakupodavac ne želi platiti novu vrijednost onda bi definitivno vratio nekretninu u prethodno stanje, odnosno zatrpao bušotinu, no to je šteta za jednog i drugog.

Ad.3  Čovjek je zaprijetio ako mu do 31.12. ne platim direktno na račun novce ( 1/3 vrijednsoti usmeno dogovorene kupoprodajne cijene=, dakle bez ikakvog referentnog broja ugovora, bez osnove, da zaboravim na moje investicije u zemljište od kojih je najskuplja bušotina i najviše podiže vrijednost zemljišta te da će on uzeti to bez isplate. Da li je to iznuda i pokušaj prijevare?

Ad.4  Na osnovu oglasa agencije za nekretnine o mogućnosti korištenja i kupnje zemljišta obročno, odnosno na rate da se jedan dio plati odmah, a drugi kroz ostvarivanje prihoda na tom zemljištu ja sam došao osobno u kontakt i pregovarao po toj osnovi ugovor o zakupu i ugovor o kupoprodaji, te iz tog razloga i plana poslovanja investirao u bušotinu. Na taj način sam doveden u zabludu ili prevaren jer sam investirao cca 15,000€ u pripremu proizvodnje.

Nadam se da sam bolje pojasnio sad.

Što biste Vi preporučili s obzirom na situaciju, da li da uključim policiju, samo odvjetnika koji će predložiti pismenim putem dogovor ili opomenu pred tužbu za povrat ulaganja ili nešto treće?

 

S poštovanjem svima Vama pravnicima koji ćete odvojiti svoje vrijeme za ovo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ad. 1. - da, kod povrata stvari pošaljete dopis kojim tražite da Vam se isplati trošak ulaganja, procjena procjenitelja je dobrodošla. Ako ne želite zatrpati bušotinu, onda je idući korak tužba radi povrata ulaganja na temelju navedene procjene. Neka se protivna strana izjasni što on želi vezano uz navedeno.

Ad. 2. Tako je.

Ad. 3. Prijavite ga kazneno, ako mislite da Vas iznuđuje. No zasad predlažem da angažirate odvjetnika da pokuša sastaviti dopis, ili čak da prije predaje zemljišta s bušotinom, pokrene postupak osiguranja dokaza kojim će se dokumentirati postojeće stanje stvari za eventualni sudski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija