Jump to content

Mjenjanje prebivalista djeci


Crni anđeo

Preporučene objave

Pozdrav i sretna Nova godina svima

Imam jedan mozda neobican problem, ali nadam se da cu ovdje pronaci i odgovor. 

Naime, s bivsim muzem imam zajednicko skrbništvo nad tri sina, on trenutno radi u Njemackoj, a ja sam u Hrvatskoj tocnije u Slavoniji. Prije otprilike godinu dana mi se pruzila prilika da odselim u zg, naravno on nije dao suglasnost, a u centru je ispricao toliko uvjerljivu pricu da je centar stao u njegovu stranu i ja sam na kraju odustala od daljnjih sudskih postupaka za djelomicnim skrbništvom. Medjutim, sada mi se desila situacija da sam ostala bez posla, a u ovom dijelu Slavonije nema bas puno mogućnosti da cu si tako skoro i naci drugi posao. 

Moje pitanje glasi, kad bi poduzela dramatican potez i odselila se bez njegovog pristanka kakve bi eventualno posljedice mogla snositi? 

Da se razumijemo, ne bih otisla u drugu drzavu, odselila bih se najvise 50ak km dalje i obavijestila bih ga o tome, ali ne bih trazila suglasnost.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Crni anđeo je napisao:

...obavijestila bih ga o tome, ali ne bih trazila suglasnost.. 

Poštovana moja Vam je sugestija da to ne radite, jer bi time kršili ObZ, a zna se što bi to značilo i kakve, možebitne, posljedice bi mogli snositi, no odluka je samo Vaša... 

prije 11 sati , Crni anđeo je napisao:

.. naravno on nije dao suglasnost, a u centru je ispricao toliko uvjerljivu pricu da je centar stao u njegovu stranu... 

Primjemom čl. 32.st.4. Obiteljskog zakona, ako otac neće dati suglasnost oko promjene prebivališta djece, odluku koju zamjenjuje njegovu suglasnost  donosi SUD u izvanparničnom postupku kada ocijeni da to ide u pravcu dobrobiti djece, a ne CZSS, sve odluke o pravu djece donosi sud, a CZSS samo nadzire njihovo sprovođenje i, naravno, daje svoje mišljenje koje sud može, ali i ne mora ili ga djelomično, uvažiti pri donošenju odluke.. 

Prije dosta vremena smo ja i g-din G-man (moderator), u jednoj od tema  komentirali sadašnji ObZ i složili se da po istom CZSS ima dosta ovlasti, ali sukladno količini te ovlasti, premalo odgovornosti, a i dio službenih osoba zaposlenih u CZSS se ne snalaze u sprovođenju zakona pa u nekim slučajevima znaju više zakomplicirati nego pomoći, no nebi sad o tome, nije predmet teme, oprostite.. 

Dakle, moja sugestija Vam je da, primjenom čl.32.st.4. ObZ, u izvanparničnom sudskom postupku zatražite sudsku odluku koja zamjenjuje suglasnost roditelja s kojim dijete ne živi, jer ima dosta slučajeva, što vjerujem da je i ovdje, da roditelj radi "kapric" drugom roditelju ne dajući mu određenu suglasnost, a ne gleda dobrobit dleteta.. 

prije 12 sati , Crni anđeo je napisao:

... sretna Nova godina svima.. 

Hvala lijepa, također i ja Vama i vačoj obitelji, kao i svim administratorima, moderatorima i korisnicima želim sve najbolje u Novoj 2021. godini, neka nam svima bude bolja nego prošla koja je bila, da ne kažem, užasna...!

prije 12 sati , Crni anđeo je napisao:

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima. Tu se bas radi o kako ste rekli kapricu roditelja jer se on nazalost samo koristi 'moci' koju ima da mene sprijeci u nastojanju da djeci i sebi stvorim bolju buducnost. 

U presudi stoji da ce djeca zivjeti s majkom na toj i toj adresi. 

Iskreno, nadala sam se da postoji neka 'rupa u zakonu' s kojom bi ga stavila pred gotov cin. 

A sto je sa opcijom da se ja preselim zbog posla, djecu i dalje ostavim na toj adresi na privremenu skrb baki i djedu o cemu bi naravno obavijestila centar, a on bi onda na neki način bio prisiljen dati mi tu suglasnost? 

I jos jedno pitanje, on radi u Njemackoj navodno ne prijavljen, a ja namjeravam traziti vecu alimentaciju, kako se to rjesava tj. hocu li je uspjet dobit ako on uistinu radi na crno i nema nikakvih dokaza o uplatama poslodavca? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, onda morate tražiti suglasnost, odnosno ako on suglasnost ne daje, u izvanparničnom postupku tražiti da odluka suda nadomjesti njegovu suglasnost na promjenu prebivališta, odnosno tražiti izmjenu odluke u tom dijelu.

Opcija gdje biste djecu povjerili baki i djedu je dobra pod uvjetom da drugi roditelj tome neće prigovarati, o tome neće obavještavati centar i slično, jer roditelji moraju svakodnevno skrbiti za djecu i s njima živjeti, ne baka i djed.

Povećanje alimentacije možete tražiti već s osnove da djeca rastu i da su im potrebe sada veće (škola, knjige itd.) neovisno o prihodima drugog roditelja, ali je činjenica da ne možete dokazati da on ima uvećane prihode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, samo da se nadovežem što se tiče skrbništva (alimentacije), po ObZ ako on nebi mogao podmirivati uvećane iznose, naravno, ako postoje opravdani razlozi i promjenjene okolnosti za uvećanje, što vjerujem da postoje, može se uputiti zahtjev prema njegovim roditeljima (djedu i baki djece), jer na njih prelazi obveza uzdržavanja ako roditelj, obveznik plaćanja uzdržavanja, iz nekog razloga (nezaposlen, nedovoljno sredstava isl.) to ne može činiti..

  Također mi se ova solucija ostavljanja djece kod bake i djeda, a prijava prebivališta roditelja kojem je dodijeljeno da sa njime žive na drugom mjestu od navedenog u odluci, čini malo "škakljivom", jer bi se moglo tretirati kao napuštanje djece i kršenja važeće odluke, stoga oprez kod donošenja bilo kakve odluke, može ostaviti na kratko, ali da se prijavi na drugoj adresi od adrese navedene u važećoj odluci hm...škakljivo..

Sugeriram usluge odvjetnika ako je moguće...

Sretno i oprezno, jer opreza nikad dosta...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam svima na odgovorima. 

Izgleda da cu ipak morat sve rijesit bez rupa, naravno da su mi moja djeca na prvom mjestu i ne bih napravila nijedan potez cime bih ugrozila da ostanem bez njih. 

Trenutno sam bas jako ogorcena jer imam osjećaj da me se u centru samo zele rijesit, nije ih briga sto me otac djece konstantno vrijedja i uporno odbija svaku komunikaciju samnom kad su vidjanja u pitanju tj.dogovara se s djetetom od 9g.a oni u tome ne vide bas nikakav problem

Sto se povecanja alimentacije tice,koji iznos ja uopce mogu traziti kad uopce ni neznam kolika su njegova primanja?? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 33 minuta, Crni anđeo je napisao:

... Sto se povecanja alimentacije tice,koji iznos ja uopce mogu traziti... 

Poštovana, minimalni iznos uzdržavanja za dijete ovisi o starosti djeteta i o prosječno isplaćenoj plaći za prethodnu godinu koji u veljači objavljuje Državni zavod za statistiku, dakle radi se o minimalnom iznosu uzdržavanja... Postotak za određenu dob djeteta se ne mijenja, osim, naravno, visine prosječne plaće.. 

Sada ću Vam navesti koliko je bilo minimalno uzdržavanje (alimentacija) po dobi djeteta u prošloj (2020.) godini... 

Državni zavod za statistiku je, u veljači 2020. g., objavio da je prosječna plaća isplaćena u RH za 2019. godinu iznosila 6.457,00 kn, te je bilo minimalno uzdržavanja za dijete određene dobi kako slijedi:

- minimalni iznos uzdržavanja za dijete do 6 godina starosti u 2020. g. uzima se 17% od prosječne plaće (6.457,00 kn), što je iznosilo 1.098,00 kn.. 

- za dijete od 7-12 godina uzima se 20% prosječne plaće, što je iznosilo 1.291,00 kn

- za dijete od 13-18 godina 22% prosječne plaće, što je iznosilo 1.420,00 kn

Dakle, navedeni iznosi su minimalni iznosi za dob djeteta (svota nesmije biti manja), tako da si i sami možete, u grubo, odrediti u koju kategoriju Vaša djeca spadaju sukladno njihovoj dobi i koliko bi im pripadala minimalna alimentacija... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija