Jump to content

Članak 227. Stavak 2


TinaTuna

Preporučene objave

Bila sam sudionik u prometnoj nezgodi u kojoj sam prema očevidu policije ja kriva zbog kratkog prelaska na suprotnu stranu. Brzina prilagođena,  alkohol 0. U prometnoj nezgodi ženska osoba na stražnjem sjedalu je zadobila ''težu'' ozljedu.  Naime, oštećen joj je zub, uz kontuziju gornje čeljusti. Nije bila vezana. Dijete je izvadila iz auto sjedalice kratko prije nezgode, ono nije teže ozljeđeno. 

Postoji li mogućnost da DO odbaci prijavu? Ja nisam prethodno kažnjavana niti imam prekršaja u prometu.

Kolika kazna me očekuje? Može li ta kazna biti samo novčana ili je nužno uvjetna?

Mogu li se braniti šutnjom prilikom davanja iskaza? Je li to pametno? Je li moguće da mi to u slučaju suđenja odmogne?

Hoće li ozljeđena imati ikakve koristi od inzistiranja na kaznenom postupku? Jer preveliku odštetu ne može sigurno ostvariti preko osiguranja a niti preko privatne tužbe, temeljem ozljeda.

 

uređeno: od TinaTuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • TinaTuna je promijenio naziv u Članak 227. Stavak 2

Ako se radi o teškoj tjelesnoj ozljedi, tada će postupak bit kazneni, a ne prekršajni, i kazna tada ne može biti novčana - vidite čl. 227. st. 1. Kaznenog zakona - propisana je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina. Na istu može biti primijenjena uvjetna osuda, pa će izrečena kazna vrlo vjerojatno biti uvjetna. Ili, kao što i sami citirate, čl. 227. st. 2., ako se utvrdi da se radilo o nehaju, do tri godine.

To kazneno djelo se progoni po službenoj dužnosti, a ne po prijedlogu oštećene, tako da inzistiranje ili neinzistiranje oštećene na kaznenom progonu nije ni od kakvog značenja, policija i državno odvjetništvo su dužni pokrenuti postupak po službenoj dužnosti.

Odvjetnici obično savjetuju da se branite šutnjom prije nego što znate koji Vas dokazi terete (a to možete saznati uvidom u spis tek nakon prvog ispitivanja sa snimanjem), jer ćete svoju obranu i svoje očitovanje o krivnji uvijek moći iznijeti pred sudom, a nemate nikakvu zakonsku dužnost da se samoteretite i nitko Vas na to ne može natjerati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, TinaTuna je napisao:

U prometnoj nezgodi ženska osoba na stražnjem sjedalu je zadobila ''težu'' ozljedu.  Naime, oštećen joj je zub, uz kontuziju gornje čeljusti.

Opisano, medicinski gledano, ne bi spadalo u tzv. teške tjelesne ozljede, stoga je vjerojatniji epilog prekršajni postupak.

Hoće li vas oštećena potraživati kakvu naknadu štete, pitanje je za nju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija