Jump to content

Darovanje u izvanbračnoj zajednici


Dubranec

Preporučene objave

Molim vas za savjet kako riješiti ovu situaciju.

Živim u izvanbračnoj zajednici sa suprugom, prije 10-tak godina (za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice) majka mi je poklonila određenu svotu novca za koji iznos sam osobno kupila nekretninu i ta je nekretnina u zemljišnim knjigama uknjižena kao moje vlasništvo 1/1.

Nakon smrti oca, u ostavinskom postupku naslijedila sam 1/6 očevih nekretnina. Međutim kad smo prodali naslijeđene nekretnine, majka je iz svog dijela nasljedstva sestri i meni isplatila u novcu više od našeg naslijeđenog dijela, više od 1/6. Za taj iznos sam opet kupila jednu drugu nekretninu te kao i prvi puta uknjižila se kao jedini vlasnik.

Iako su nekretnine moje osobno vlasništvo 1/1 sad mi je jasno da se pravno smatraju zajedničkom imovinom jer su stečene za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice .

Kako da sada sa majkom (dok je još živa) riješim to njeno darovanje u prvom i drugom slučaju, kako nekretnine ne bi ulazile u zajedničku imovinu stečenu za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice. 

Da li majka može sastaviti ugovor o darovanju sa datumom kada je darovala novac, a da se sada ovjeri kod javnog bilježnika? Ili postoji neki drugi način?

U međuvremenu sam prodala obje nekretnine i za dobivenu vrijednost planiram kupiti treću. Ne bih htjela opet ponoviti istu grešku.

Veza sa suprugom je stabilna, ali se želim zaštiti jer tko zna što nosi budućnost. Što učiniti u slučaju da dođe do raspada izvanbračne zajednice? Čime bi dokazala da nekretnina nije kupljena zajedničkim novcem?

Suprug ima dijete iz prvog braka. Što učiniti u slučaju smrti supruga i kako dokazati da je to bila moja osobna imovina , a ne zajednička ako dijete bude tražilo očev dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno.

Budući već sada suprug i ja imamo svatko svoju vlastitu imovinu uknjiženu u zemljišnim knjigama, a tako mislimo raditi i ubuduće, da li je u bračnom ugovoru potrebno navoditi pojedinačnu imovinu svakog od nas ili je dovoljno navesti da nema zajedničke imovine, a vlastita imovina se smatra ona koja je uvedena u zemljišnim knjigama?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija