Jump to content

Pojašnjenje čl.6 Uredbe o uređenju i zaštiti ZOPM


želja23

Preporučene objave

Pozdrav, molim pojašnjenje podebljanog dijela članka 6 uredbe iz naslova.

Što ovo znači vezano za gradnju na parceli u području 70m od mora na građevinskoj zoni unutar naselja?

 

 
Članak 6.
U ZOP-u u građevinskom području naselja, u pojasu do 70 m od obalne crte, ne može se planirati gradnja, niti se može graditi pojedinačna ili više građevina namijenjenih za:
– proizvodnju, koja nije funkcionalno povezana s morem i morskom obalom,
– trgovinu neto trgovačke površine veće od 1.500 m2, osim ako to zahtijevaju prirodni uvjeti i konfiguracija terena.
U neizgrađenom dijelu građevinskog područja naselja u pojasu najmanje 70 m od obalne crte može se planirati samo izgradnja hotela, građevina javne namjene i uređenje javnih površina, infrastrukturnih građevina i drugih građevina koje po svojoj prirodi zahtijevaju smještaj na obali (brodogradilišta, luke i sl.).
Odredbe stavaka 1. i 2. ovog članka ne odnose se na naselja za koja je temeljem članka 26. Zakona o prostornom uređenju određena obveza donošenja generalnog urbanističkog plana (GUP) i na naselja u kojima više od 50% postojećih građevina koriste za stalno stanovanje osobe koje imaju prebivalište u tom naselju.
 
 
uređeno: od želja23
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , želja23 je napisao:

Pozdrav, molim pojašnjenje podebljanog dijela članka 6 uredbe iz naslova.

Time se odredilo da u ZOP-u u smislu Zakona o prostornom uređenju ako nije donesen GUP, ne može se graditi nova, rekonstruirati, odnosno zamijeniti postojeća pojedinačna ili više građevina na građevnoj čestici ili prostornoj cjelini izgrađenog dijela građevinskog područja naselja površine veće od 5000 m2.

Međutim, kako je ta Uredba donesena na osnovu Zakona o prostornom uređenju iz 2004 koji se kasnije spajao sa Zakonom o gradnji, pa poslije opet razdvajao na tri zasebna zakona

prije 5 sati , želja23 je napisao:

Što ovo znači vezano za gradnju na parceli u području 70m od mora na građevinskoj zoni unutar naselja?

ne bi trebalo značiti ništa posebno jer trenutni Zakon o prostornom uređenju u dijelu 4.2. Zaštićeno obalno područje mora propisuje to što je bilo određeno Uredbom, te se ista više nigdje ne spominje kao važeći dokument. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na brzom i prilično jasnom odgovoru.

Još jedno, tražeći po zakonima me samo glava zaboljela kao laika, te imam sljedeće pitanje;

Na mojoj čestici koja je unutar 70m od mora (veličine otp 1500 m2), unutar granica naselja (na rubu) te unutar građevne granice naselja - da li je moguće graditi stambeni objekt (kuću) (Ne uzimajući u obzir trenutni urbanisticki plan) -- Ako je na ovo pitanje odgovor NE, onda iduće pitanje nije bitno.

 

Ta ista čestica je trenutno u zoni T1/T2. Postoji li ijedan mehanizam bar pokušaja traženja izmjene plana za istu česticu?


Isprike na možda redundantnim pitanjima, no ta parcela mi je na žalost jedina didovina koju imam, i samim time jedina nada ostanku u rodnom mjestu, a samim time i državi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, Zakon o prostornom uređenju je tu da, među ostalime, propiše smjernice za donošenje prostornih planova. Prema ovome što ste opisali, trenutno ne bi mogli graditi stambeni objekat, što zbog Zone a što zbog odredbi PP koje u tim slučajeva propisuju da u neizgrađenom dijelu naselja nije dozboljena gradnja stambenih objekata, eventualna je moguća inerpolacija (u biti, umetanje između dvaju postojećih objekata) u skladu sa zatečenim stanjem.

Što se tiče izmjene PP, iste je uvijek moguće zatražiti, no bi li ih JLS prihvatila i kada, ovisi o njima. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija