Jump to content

Darovanje 1/2 nekrentnine


slavkop

Preporučene objave

Pozdrav svima.
Imam nekoliko pitanja na temu darovanja djela nekretnine.
Brat i ja smo nakon očeve smrti naslijedili nekretninu, koja je netom prije očeve smrti legalizirana, ali nije upisana u zemljišne knjige.
Kako je brat u to vrijeme bio na liječenju i nije bio u mogućnosti prisustvovati ostavinskoj raspravi, po zakonu je svakom pripala 1/2 vlasništva nad istom.
Brat bi mi prepustio/poklonio svoj naslijeđeni dio, pa vas molim da mi na osnovu napisanog pomognete i pojasnite koje su nam mogućnosti na raspolaganju.
Nekretninu ne bi prodavao, već bi pokrenuo ZK postupak da se sve bude 1/1 i nakon toga bi išao u nadogradnju iste.


1. Da li postoji mogućnost da se nekako ospori ili poništi ostavinska rasprava (bez sudskog procesa i sl.)?
2. Da li je još uvijek moguće da brat svoj dio pokloni majci, a zatim da majka taj dio pokloni meni i da time izbjegnemo plaćanje poreza?
3. Koliko sam shvatio pretraživajući vašu stranicu, ukoliko brat direktno daruje meni, potrebno je platiti 3% poreza, pa me interesira kako se utvrđuje vrijednost s obzirom da nisu riješena ZK pitanja?
4. Da li je prilikom rješavanja ZK pitanja dovoljan taj darovni ugovor (u bilo kojoj soluciji; brat-majka-ja, brat-ja) kao dokaz da sam jedini vlasnik navedene nekretnine?
5. Da li je potrebno još nešto zakonski odraditi s obzirom da je samo objekt legaliziran (katastar, porezna i sl.)?

Unaprijed hvala na odgovorima i srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ne. Čak i kad bi to htjeli u parničnom postupku, prema Zakonu o nasljeđivanju to može samo onaj tko nije vezan pravomoćnošću rješenja o nasljeđivanju.

2. Dali ćete time izbjeći porez na dohodak, ne da mi se više o tome pisati a mogli ste isto pročitati i u temi u kojoj ste prvi puta postavili pitanje. 

3. Prema onome što se navede u ugovoru, porezna će utvrditi tržišnu vrijednost nekretnine prema cijenama koje se postižu ili se mogu postići na tržištu u vrijeme nastanka porezne obveze. Dakle, kako se u ugovoru navodi ono što postoji u zemljišnim knjigama, ako kuće nema upisane, nećete je ni navesti pa će se porezna obveza odnositi na zemljište.

4. Je.

5. Nakon izdavanja Rješenja o izvedenom stanju potrebno je angažirati ovl.geodetski ured koji će izraditi elaborat za evidentiranje građevine u katastru s prijavnim listom za ZK.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija