Jump to content

Razvedeni- prodaja automobila u vlasništvu mllj djeteta


ana.bab

Preporučene objave

Poštovani, pružila mi se prilika da automobil u vlasništvu djeteta s invaliditetom zamijenim većim i boljim autom, koji nam je prijeko potreban prvenstveno radi prijevoza invalidske opreme djeteta. 

Vrijednost vozila koje posjeduje je puno manja od 10.000 kn, a ono koje bismo kupili premašuje taj iznos. Naravno, ja bih iz svoje imovine doplatila potrebno i ponovo upisala automobil na dijete. 

U Ob zakonu se spominje raspolaganje imovinom veće vrijednosti. I potrebno odobrenje czss i suda. 

Ne razumijem što je "veća vrijednost" i da li je u mom slučaju potrebno ishoditi kakve "dozvole"? 

Hvala! 

uređeno: od ana.bab
Gramatika
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji mišljenje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u smislu tumačenja tih odredbi Obiteljskog zakona od 02.11.2012., primjenom drugih pozitivnih propisa, u ovom slučaju Zakona o parničnom postupku koji kaže da su sporovi male vrijednosti oni u kojima se tuženi zahtjev za potraživanja u novcu ne prelazi iznos od 10 000 kn. Stoga je ministarstvo mišljenja da roditelji bez odobrenja Centra mogu raspolagati novčanim sredstvima maloljetnog djeteta u razdoblju od jednog mjeseca u iznosu koji ne prelazi 10 000 kn i to radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, obrazovanja, školovanja ili za neku drugu važnu potrebu djeteta. Dakle, odobrenje Centra je potrebno kada roditelj želi raspolagati imovinom (otuđiti ili opteretiti) ili novčanim sredstvima većim od 10 000 kn.

Iz navedenog bi se dalo zaključiti da bi imovina veće vrijednosti bila ona viša od 10 000 kn, no ne bi bilo zgorega zatražiti potvrdu toga od Centra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. 

Gospođa koja je imala sličnu situaciju 2018. godine govori da je morala na sud radi toga te položiti novac od prodaje auta na račun djeteta i sudu dostaviti dokaz. Ovo nije normalno. Bilo bi normalno ovako kako ste Vi napisali, no gđa. kaže da se to odnosi na novac, ne na imovinu.

Provjeriti ću sutra u czss, ali mi je hitno pa je čekanje igra živaca. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mda, ništa čudno poradi čega sam i napisao da bi valjalo provjeriti s Centrom. Naime, iako bi se kao što rekoh, moglo protumačiti da je imovina veće vrijednosti ona koja je viša od 10 000 kn, ne čudi me da bi se držali striktno mišljenja i onoga "ili" jer bi im falilo jasno napisano "raspolagati imovinom vrijednijom ili novčanim sredstvima većim od 10 000 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravnica u CZSS Centar tvrdi da se radi u predmetu manje vrijednosti i da "ovisi o stanici ako će mi priznati da auto vrijedi manje, ako ne onda mora Sud izdati odobrenje"...

DODATAK: Stanica za teh. pregled vozila (na Vrbanima), gospođa mi je pročitala iz njihovog Pravilnika da je nužno prilikom kupoprodaje vozila koje glasi na mllj. dijete donijeti- ne običan kupoprodajni ugovor ovjeren od stranaka nego- javnobilježnički akt o kupoprodaji vozila a koji je pak nužno izrađen na temelju Rješenja suda i odnosi se na sva vozila bez obzira na vrijednost.

DODATAK 2: Gospođa javni bilježnik me uputila na Zakon o javnom bilježništvu, čl. 53.

uređeno: od ana.bab
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija