Jump to content

Youtube snimanje prankova


Petqr

Preporučene objave

Je li dozvoljeno snimati na javnom mjestu dijalog između mene i neke druge osobe. Ne s ciljem da se ta druga osoba osramoti. Ako snimim neki dio videa u nekom shopping centru kolike su šanse da će me centar tužiti za neku glupu bezazlenu zezanciju s nekom nasumičnom osobom ili sa mojim prijateljem. Gledam po americi i vidim dosta nasilnih videa prema osoblju Walmarta i ti videi imaju dosta pregleda, a za ranjrno je tamo snimati. Iskreno više mi nije jasno šta smijem, a šta ne. Ja samo želim zabaviti sebe i publiku. Ako netko može lijepo opširno objasniti, i dati mi malo nade bio bih vrlo zahvalan.🙃

uređeno: od Petqr
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam YouTube kanal i snimao sam prije otp. pola god. pa sam stao jer sam izgubio motivaciju i sad bi se želio vratiti tome ali mi ti zakoni nisu u potpunosti jasni. To me počelo brinuti jer ako bi postao veći na platformi da samim time na sebe nebi navukao veće probleme od strane npr. nekih nadobudnih osoba, Konzuma, Lidla, nekog shopping centra itd. 

uređeno: od Petqr
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na javnom mjestu, odnosno na mjestu na kojem se ne može razumno očekivati privatnost (trgovački centar), snimanje je dopušteno. Ono što ne smijete snimati jesu prostori zaštićeni od pogleda ili gdje se razumno može očekivati privatnost (npr. sa svog balkona u dvorište tuđe kuće i slično. To je što se tiče zakonskih propisa.

Što se tiče internih pravila trgovačkih centara ili pojedinih trgovaca, to oni mogu zabraniti odlukom ili upozorenjem, ali to je do svakoga od njih i ne podliježe nekim sankcijama koje bi se zakonski mogle provesti, po mom mišljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi ograđivanja, možeš zamagliti nazive trgovačkih centara i druge takve vidljive podatke.

Dodatno, nije dozvoljeno objavljivati snimke bez dozvole snimljene osobe (npr. žrtve prenka), jer bi time mogao počiniti kazneno djelo "nedozvoljena uporaba osobnih podataka" (čl. 146. KZ-a, ali nema neke sudske prakse, tako da je teško prognozirati rezultat, ali eto, da znaš da opasnost postoji).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno. Zanima me vaše mišljenje o tim američkim prankovima koji su očito nezakoniti tj. tako djeluju. Mislite li da možda ti veliki dućani dozvoljavaju njima da rade takve ofenzivne stvari radi nekakve vrste promocije same trgovine. Ili je riječ o zakonu koji to s razlogom ne shvaća ozbiljno čak i u slučaju da neki pojedinac prijavi verbalno maltretiranje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni sve je ok, dok imaš dopuštenje ljudi koji su snimljeni da objaviš video. Kod njih je drukčiji zakon koliko znam i to dosta, kod njih nema GDPR-a i sve je legalno dok ih ne snimaš na mjestima gdje se očekuje privatnost (kuća, ured)... Kao što je @drot13 rekao ako nemaš dopuštenje da video učiniš dostupnim trećoj osobi (javnosti) činiš kazneno djelo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , drot13 je napisao:

Ameriku zaboravi, to je potpuno drugačiji pravni sustav i nije primjenjiv na naše prilike.

Što se tiče svađe, i to može biti neka povreda prava osobnosti (guglaj malo tu frazu) i podložno privatnoj tužbi...

To sam naveo kao primjer. Želim reći da neovisno o kontekstu razgovora, se sva prava poništavaju ako se sakrije identitet sa mutnom facom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija