Jump to content

Podjela imovine u slučaju Ugovora o doživotnom uzdržavanju


tia800

Preporučene objave

Pozdrav, molila bih savjet oko jedne situacije. 

Supruga traži razvod. Za sebe želi zajednički stan (supruga bi iselila) te da on preuzme njezin dug prema njenoj sestri. U zamjenu, odriče se svog dijela stana i dodatnog objekta koje bi po smrti suprugove majke stekla nasljednim pravom. Suprug je odlučio s majkom napraviti Ugovor o doživotnom uzdržavanju kako bi onemogućio supruzi stjecanje prava na dio nasljedstva. Ono oko čega sam nesigurna jest stupa li suprug po potpisivanju takvog ugovora ODMAH u posjed stana/nekretnine ili ne? U slučaju da odmah stupa u posjed, znači li to automatski da i supruga stupa u 50% posjeda, s obzirom na podjelu vlasništva? Ili se to izuzima u slučaju ovakvog Ugovora? 

Zahvaljujem!  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, ne vidim smisao samog ugovora jer bi naslijeđena imovina bila vlastita imovina supruga, pa se supruga u tome pogledu nema čega ni odreći. Nastavno, čak i da s majkom potpiše ugovor o doživotnom uzdržavanju tek bi se u postupku utvrđivalo može li ista biti dio bračne stečevine ili vlastita imovina supruga što bi prema navedenome prije bilo ovo potonje. Što se tiče posjeda, nije toliko bitno jer je isti samo pravna činjenica tj. pretpostavka pojedinih stvarnih prava, a nije stvarno pravo koje bi se eventualno dijelilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija