Jump to content

Izračun mirovine


bladi4

Preporučene objave

Poštovani bladi,

dio otpremnine može biti neoporeziv a dio oporeziv, ako Vam je iznos otpremnine bio dovoljno velik da je na oporeziv dio uplaćen i mirovinski doprinos od 20 % tada Vam taj dio otpremnine ulazi u bruto primanja za tu godinu.

Druga verzija je da otpremnina nije bila dovoljno velika te iz nje nije ništa uplaćeno u mirovinski fond (niti porez) onda nema što ni ući u izračun bruto primanja za spomenutu godinu.

Lijep pozdrav 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako se u ovom slucaju po napisanom u postu radilo o "sporazumnom raskida ugovora o radu" cjelokupni iznos smatra se plaćom, odnosno dohotkom od nesamostalnog rada i prema tome je bio oporeziv, sto znaci da su morali biti i uplaceni mirovinski doprinosi.

Taj bruto iznos otpremnine je morao uci u masu za izracun "vrjednosnog boda" za 2019.god.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , bladi4 je napisao:

Poštovani, dobio sam otpremninu u visini 6500,00 kn po godini staža i na to nisam platio porez (uvjet je bio da se ne zaposlim do kraja 2019 godine). I  kad sam gledao na stranicama mirovinskog za 2019 godinu nema upisanih podataka o dohotku.

Pozdrav

Iznos otpremnine do 6500 kn po godini rada je neoporeziv ali samo ako se radi o:

- otpremnini koju poslodavac radniku isplaćuje zbog poslovno ili osobno uvjetovanog otkaza neoporeziva je do visine 6.500,00 kuna za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca., znaci na takvu otpremninu ne placaju se porezi i doprinosi.

- iznimka postoji u slučaju sporazumnog raskida ugovora o radu, ako se poslodavac odluči na isplatu otpremnine cjelokupni iznos smatra se plaćom, odnosno dohotkom od nesamostalnog rada i na nju se placaju svi porezi i doprinosi

Vi ste u vasem prvom postu napisali da ste sa poslodavcem dogovorili sporazumni otkaz ( citiram: dao sam sporazumni otkaz), u tom slucaju neko nesto nije dobro odradio, a ko neznam.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani bladi,

kako iz iskustva vjerujem poštovanom malocovjeku, predlažem:

- odmah uputiti dopis (uz povratnicu) nadležnom uredu HZMO u kojem njih pitajte što je sa Vašom otpremninom, zašto je nisu evidentirali ili

- kada otiđete u mirovinu a ne budete zadovoljni evidentiranim uplatama otpremnine, uputiti dopis (uz povratnicu) nadležnom uredu HZMO u kojem ih pitajte što je sa Vašom otpremninom, zašto je nisu evidentirali.

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, bladi4 je napisao:

da, poslodavac je upisao -osobno uvjetovani otkaz ugovora o radu.

Što iz vašeg tumačenja znači da otpremnina ne ulazi u izračun mirovine.

Nazalost za vas, poslodavac je na taj nacin izbjegao placanje poreza i doprinosa, ta otpremnina vam ne ulazi u bruto primanja za izracun "vrijdnosnog boda" za tu godinu kad vam je otpremnina isplacena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani malicovjek,

ako je poslodavac protuzakonito izbjegao plaćanje doprinosa i poreza to je idealno za najprije zahtjev a onda i tužbu za isplatu  pripadajućih doprinosa i poreza. Dopis na znanje i ravnanje "slučajno" poslati Ministarstvu financija, Poreznoj upravi.

Može i nakon par godina tužbe poslodavac biti prisiljen platiti doprinose a nakon toga naš bladi može zatražiti ponovni izračun mirovine, zbog novih okolnosti.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani prof, samo bladi4 i njegov poslodavac znaju sto su se dogovorili i sto su potpisali ili nisu potpisali, " sporazumnog raskida ugovora o radu" potpisuju obje strane i radnik po takvom raskidu ugovora o radu nema nikakvih prava na burzi, "osobno uvjetovani otkaz ugovora o radu" dogovaraju obje strane ali ga potpisuje samo poslodavac i radnik takvim raskidom ima sva prava na burzi.

Vjerujem da bladi4 zna sta mu je dalje ciniti ili ne ciniti.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija