Jump to content

Nelegalni starnar - dugovi - tužba


Perkovac

Preporučene objave

Vrlo kompleksna tema, prvo da ispričam sve pa bih htio dobiti odgovore na pitanja koja ću kasnije pobrojati pod rednim brojevima.

 

Nakon smrti pradjeda koji nije imao pisanu oporuku, kuća koja je trebala pripasti mojoj majci po njegovoj želji nije pripala njoj. U kuću koja tada još i nije imala rješenu uknjižbu kako spada (vlasnici iz austrougarske i slično) tada formalni nasljednik uselio je staranara koji je tobože želio kupiti kuću, da u njoj stanuje dok ju ne kupi, dakle bez plačanja stanarine. Stanar je godinama bio nastanjen u kući (mislim da oko 10 godina) te u međuvremenu kuću nije kupio, već se iselio neplativši ni kune stanarine i ostavivši dug na struji, plinu, komunalijama... Da napomenem da je bio i formalno prijvaljen na adresi.

Spletom okolnosti nasljednik je uvidio vlastitu pohlepu te je odlučeno da se kuća vraća majci, koja je pak donijela odluku da kuću darovnim ugovorom prepiše meni i bratu u polovičnom omjeru.

Moja pitanja redom:

1. Moglu li tužiti bivšeg stanara za režije koje je ostao dužan?

2. Mogli li ga tužiti za nepodmirenu stanarinu dok je stanovao u kući obzirom da je godinama obmanjivao tadašnje vlasnike (svi dakako imaju obiteljsku povezanost samnom) da će kuću kupiti

3. Ako dobijem tužbu u bilo kojem slučaju, kakve su mi uopće šanse da se i naplatim ako čovjek nema imovine i blokirane račune?

4. Isplatili mi se uopće takvo što vremenski i financijski u RH?

5. Ako da kojem odvjetniku da se obratim, stanarsko prvo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Na koji način je odlučeno da se kuća vraća majci, na temelju ugovora, sudske odluke, nasljeđivanja...?

Darovnim ugovorom. Dakle 3 strane su tu, zakonska nasljednica koja je prva u liniji bila po nasljedstvu i zbog nedostatka pisane oporuke tada je naslijedila kuću, zatim mama kojoj je kuća trebala pripasti temeljem želje pokojnog i sad odlukom tadašnje nasljednice prepisana darovnim ugovor. Treća strana smo brat i ja koji smo pak kuću opet dobili od mame 50/50 temeljem darovnog ugovora. Stvar je u tome da i njih dvije žele podići tužbu ali tadašnja nasljednica je vrlo stara, mama je bolesna i nema mogućnosti se zamarati time...pa me zanima možemo li brat i ja temljem njihove punomoči ili kako god podignuti tužbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. možete ako ste Vi podmirili te režije.

2. možete kao sljednik tadašnjih vlasnika, po mom mišljenju, ako još nije nastupila zastara.

3. nikakve šanse, pa se to vjerojatno ne isplati, jer bi iznos koji biste mogli očekivati mogao biti pozamašan, pa s time i skopčani troškovi ostvarenja i naplate.

4. ne isplati se, ni financijski niti vremenski. Ako je čovjek prezadužen i Vi ćete stati iza milijun vjerovnika u redoslijed naplate, nema nikakve šanse da on to otplati za života.

5. bilo kojem odvjetniku, nekom tko radi stvarno i obvezno pravo, generalno građansko pravo, svaki će Vam to znati napraviti ako želite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija