Jump to content

Sukorisništvo grobnog mjesta


Law Abiding Citizen

Preporučene objave

Pozdrav!

S obzirom na bolest mog oca, upustili smo se u razgovor oko dijeljenja njegovih nekretnina/imovine/prava itd. Ono što nam je malo diglo obrvu je pravo na korištenje ('korisnik') grobnog mjesta. Naime, on je 1/2 sukorisnik grobnog mjesta na Mirogoju, zajedno sa njegovom sestrom. Njegova sestra dobiva sve uplatnice za godišnju grobnu naknadu koje uredno i plaća. Moj otac je shvatio da on nikada nije dobio niti jednu uplatnicu, a vodi se kao sukorisnik 1/2 grobnog mjesta.

Pogledao sam na forumu ovdje malo i našao ovo:

, Borbena7 je napisao:

Konkretno, njihova Odluka o grobljima kaže da su oni dužni uplatnice za plaćanje godišnje grobne naknade dostavljati osobi koja je u grobni očevidnik upisana kao korisnik ili drugoj osobi koju je odredio korisnik. Ako ima više korisnika, uplatnice se dostavljaju korisniku određenom njihovim sporazumom ili korisniku koji je pristao na plaćanje. Prema tome, napravite sporazum da plaćate za svoj dio i dostavite im ga na postupanje.

Moje pitanja su:

  • znači li to da je moj otac mogao plaćati 140kn (dakle pola od 280kn, koliko je bilo ove godine) ili koliko već je grobna naknada? Otac i sestra se ne mogu sjetiti kako je to izgledalo pri raspodjeli korisništva, ali s obzirom na to da je sestra starija, ona pretpostavlja da je izrazila želju da plaća punu cijenu sama.
  • znači li to da ne bi trebalo biti poteškoća kod smrti oca? Odnosno da se neću morati šamarati s Gradskim grobljem oko dokazivanja korisništva ili (ne daj bože) vraćanja korisništva na sebe ako smo ga izgubili zbog ne-plaćanja? Jer u slučaju da samo jedna osoba prima uplatnicu (dakle sestra), računi su svi podmireni.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Ne bi trebalo biti problema, eventualno bi nekada sestra mogla potraživati od oca ono što je on trebao plaćati u polovici. On s obzirom da je sukorisnik (jeste li provjerili tu činjenicu u upravi groblja?), ima pravo ukopa u to grobno mjesto.

Hvala ti na odgovoru.

Provjerio sam to u odluci o nasljeđivanju - on sam nije bio siguran jer je mislio da samo ima pravo ukopa ili kako to već glasi. Ali kad smo provjerili, ispalo je da je sukorisnik 1/2 groba i u tom trenutku nismo znali što pitati jer smo bili malo iznenađeni. I tata i tetka su bili (blago rečeno) šlampavi pri nasljeđivanju pa ja to sad rješavam da situacija bude čista kad on premine.

Najviše nas je brinulo to da zbog potencijalnog ne-plaćanja on ne izgubi pravo korištenja (kao sukorisnik) na tu polovicu grobnice. Kada sam vidio citirani post od Borbene, ona je spomenula da se to moglo izvesti i tako da oni dijele pola cifre grobne naknade ako sam dobro razumio. Sestra i ja smo u dobrim odnosima i ideja je da kada on umre, ja preuzimam plaćanje grobne naknade na sebe ali da opet ostane grobnica u sukorisništvu, dakle 1/2 na tetku a 1/2 na mene (od tate).

S obzirom na to da su svi računi uredno plaćani od strane sestre, problema ne bi smjelo biti? Pretpostavljam da ne.

uređeno: od Law Abiding Citizen
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija