Jump to content

Kupnja stana u društvenom vlasništvu


Luna33

Preporučene objave

Poštovani molim za pojašnjenje i unaprijed hvala na odgovorima.

Naime,u ponudi je za kupiti stan koji,koliko razumijem,ima upisanog suvlasnika.Dakle,radi se o društvenom vlasništvu te je naglašeno da pravo prvootkupa i RH.U prilogu šaljem fotografiju iz koje ćete bolje iščitati sve što osobno ne razumijem,ali ću postaviti jasna pitanja:

1.Tko je zapravo vlasnik ovog stana,što to znači društveno vlasništvo,što znači pravo prvo otkupa RH i što kupac ovog stana kupnjom dobiva tj.gubi.Nakon smrti npr.upisanog sadašnjeg vlasnika dali stan nasljeđuju nasljednici kao obitelj,samo da žive,a da nikada nisu potpuni vlasnici.Što je C kao teretovnica???Puno pitanja...stoga puno hvala na objašnjenju.

 

 

IMG_20210119_115613.png

uređeno: od Luna33
Nadopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upisano društveno vlasništvo znaći da je nekretnina, dakle zemljišna čestica sa zgradom vjerovatno vlasništvo JLS koje su po prijašnjim propisima morale nositeljima stanarskog prava na njihov zahtjev prodati stanove u takovim zgradama. Kako je kasnije uspostavljeno vlasništvo posebnih dijelova nekretnine (etažirano) vlasnici tih posebnih dijelova su oni koji su upisani u ZK s neodređenim suvlasništvom u cijeloj građevini tj. zajedničkim dijelovima. Pošto je ista i zaštičeno kulturno dobro u teretovnici je upisana zabilježba u korist RH što znaći da je prodavatelj kulturnog dobra dužan najprije istodobno ga ponuditi RH, Županiji te JLS na čijem se području ono nalazi, navodeći cijenu i druge uvjete. Ukoliko navedeni ne pokažu interes ili prođe 60 dana od primitka pisane ponude, prodavatelj ga može prodati drugoj osobi uz cijenu i uvjete koji ne mogu biti niži od ponude iznad navedenima. Ukoliko se pisano ne ponudi, pravna osoba kojoj je povrijeđeno pravo prvokupa može podnijeti tužbu za poništenje ugovora o kupoprodaji.  

Pojednostavljeno, vlasnik posebnog dijela nekretnine u ovome slučaju je onaj tko je upisan u ZK, može ga prodati no prije toga mora ponuditi RH, Županiji ili JLS. Nasljednici u slučaju smrti nasljeđuju to vlasništvo posebnog dijela nekretnine i upisuju se kao su/vlasnici u ZK.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija