Jump to content

Sporno traženje služnosti puta


Srebrne svirale

Preporučene objave

Može li sud narediti upisivanje služnosti puta preko dijela naše parcele, kupljene 1975, upisane 1/1 bez tereta u katastar i ZK 1986., koju traži susjeda temeljem suglasnosti o nadogradnji kuće i rukom upisane strelice na svojoj lokacijskoj dozvoli, iako se put preko naše parcele ne spominje niti u njezinoj lokacijskoj niti u njezinoj građevinskoj dozvoli, niti je ikad bio tu put, niti je ikad spominjan, niti nas je itko ikad izvlastio, a još smo je tužili i za smetanje posjeda jer nam briše međašne oznake, uklanja stupiće kojima smo ogradili svoj dio čestice, te skupa sa ljudima iz gradske uprave tog grada silom hoće taj dio proglasiti javnim putom, iako je ona kupila dio dvojnog objekta sa ulazom na istočnoj strani parcele i ulazom sa ulice, kako joj piše u građevinskoj?

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može, ako se služila vašom česticom u trajanju od 20 god. a vi se niste bunili. A vjerovatno je, jer se vi sada ograđujete. Odnosno ako u zahtjevu za upis služnosti dokaže isto. Ne mora postojati nikakav papir,  dovoljno je i svjedočanstvo nekoga od susjeda. 

Ako se služila onda je ona u posjedu a vi je možete tužiti za ometanje vlasništva. Posjed u pravnoj terminologiji nije imanje-nekretnina, nego stanje kada netko ima nešto što nije u njegovom vlasništvu ali se služi tuđim a vlasnik to dozvoljava duže od 30 dana. I to je stanje, posjed, u hr pravosuđu jače od vlasništva. Na prvu ruku. Na drugu čeka vas dugi sudski spor.

Budući se vi ograđujete, uznemirujete njen posjed ona je u mogućnosti vas tužiti za smetanje posjeda. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne otvaram novu temu, sličan problem imam i ja. Naime imam česticu šume od koje postoji put do glavne ceste star 150 godina (moj pradjed ga je koristio) kao i svi susjedni vlasnici čestica.Taj put nije ucrtan u plan. 

Prije nekoliko mjeseci mi je vlasnik niže čestice usmeno zabranio da koristim put rječima da je taj put napravljen iz njegove čestice. Isto kao da ja zabranim put "višljim" vlasnicima jer prolazi isto kroz moju česticu.

Molio bih za savjet što napraviti jer jednom, dvaput godišnje koristim taj put, smatram da i po zakonu treba svaka čestica imati put na glavnu cestu. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , kira je napisao:

Ja u kupoprodajnom ugovoru imam pravo korištenja puta koji dijelom vodi do moje čestice(nekretnine), dali je nužan i upis prava slušnosti u ZK, trenutačno nemam problema, no što ako vlasnik toga puta isti proda, dakle put promijeni vlasnika,

lp

 

Nužno ne. Zakon, nažalost, ne određuje striktno obvezu vlasnika da stanje na terenu usklade sa stvarnim stanjem na terenu. Naravno to onda pogoduje da odvjetnici zarađuju. Što se može desiti? Prodavatelj, tvoj sada susjed, prodaje česticu a da ne napomene da ti imaš neupisano pravo. Kupac kupuje susjednu česticu bez tereta. Nekretnina bez tereta ima dosta veću vrijednost i čovjek plaća čistu nekretninu a zapravo kupuje nekretninu mnogo manje vrijednosti. On ograđuje, naravno, svoju nekretninu i tako tebe uznemirava u mirnom posjedu. Svađa i mnogo lijepih riječi. Ti ga tužiš, jer drukčije ne ide. Uznemiravanje posjeda  i tražiš upis služnosti prava korištenja puta. Mirni posjed, sudom, dobijaš ali služnost već ide teže. Jer upis vlasništva u ZK  bez upisanog, a ranije korištenog, tereta ima prednost pa se ta služnost briše. Tu su već kerefeke odvjetnika i odugovlačenje. Možeš tražiti i nužni prolaz a za to opet može vlasnik tražiti naknadu. Komplikacije na stotu. Živci, novac,vrijeme, međususjedski odnosi sve ide nizbrdo. Samo odvjetnički džepovi puni.

Uglavnom, otići i upisati stvarno korištenje prava, koje je već upisano u ugovoru, donosi blagodati i tebi i svima oko tebe u budućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Ljupko:)

Sad pak imam par pitanja vezana uz Vaš odgovor:

1. Niz od 20 g. smo mi prekinuli podizanjem tužbe za smetanje vlasništva, tako da ona nema tih 20 g, kakva je praksa suda onda?

2. Zar se prilikom traženja služnosti ne moraju ispunjavati tri zadana kriterija - pošten, istinit...? I što ako ti kriteriji nisu zadovoljavajući jer ona služnost bi stekla i na nepošten i na neistinit način?

3. Može li se dovoditi u pitanje vjerodostojnost svjedoka, kao i pravovaljanost njezinih dokumenata po kojima se rukom ucrtavao put?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik nego sam nažalost upao u pravni žrvanj ni kriv ni dužan. Pa sam onda učio na vlastitim greškama. A služnosti i posjedi na tuđem bez pristanka vlasnika mi diže tlak na 300. Po mome za 

1.točku sud bi trebao donijeti presudu u tvoju korist. Naime za upis prava služnosti uvjet je protok vremena od 20 god. Tako da ti to nema veze sa 2.točkom- poštenjem, nepoštenjem. To je vezano sa upisom vlasništva. U kome roku? To i jeste boljka ovog našeg pravosuđa-dugotrajnost postupaka.

Pod trećom točkom vjerodostojnost svjedoka je za parnicu problematična. Naime, u mojoj parnici lagalo se naveliko. Nitko na početku parnice nije upozorio da je iznošenje neistina kažnjivo. Tako da su derali sve u 16. Svaka stranka iznosi svoje argumente i za to vrijeme druga strana nema prava prigovora.  Koji odvjetnik uvjeri suca da njegova strana govori istinu ta će strana prevagnuti. Istina ti tu nema neku težinu. Moje iskustvo, možda meni pao takav grah sa meni dodijeljenim sucem.

Nadam se da sam ti pomogao. Najvažnije je da ništa ne radiš mimo odvjetnika i na svoju ruku. Taj tvoj susjed je sada u prednosti i zakon je na njegovoj strani. Moraš mu oduzeti posjed i onda ući potpuno u vlast na svom vlasništvu. Nažalost za to sve treba vremena i novca no za svoje se treba boriti. Jer ako upiše služnost u korist njegove čestice, ta služnost opterećuje tvoju česticu ne tebe.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Večer, opet ja:)

Može li nam sud uopće narediti upis služnosti na našoj čestici - dakle ona od čestice od 35m² traži upis služnosti na 12m², ako je dotična kupila put sa objektom, ali je na tom putu ona sebi sagradila konobicu, jer je od prodavateljice kupila: " dio dvojnog objekta sa ulazom na istočnoj strani ulice".

Naša se čestica nigdje u njezinoj lokacijskoj i građevinskoj ne spominje, dapače joj u građevinskoj piše da ima direktan ulaz s ulice - koji je sada zagrađen. I da bi prošla preko našeg dvora koji je na zapadnoj strani ulice, mora skočit s ulice na terasu još jedne čestice ispred našeg dvora, a onda s te terase doslovno skače u naš dvor!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija