Jump to content

1/2 stana i prodaja, najam...


bedak2021

Preporučene objave

Lijep pozdrav,

nakon provedene ostavinske rasprave iza smrti mog oca saznao sam da je bio vlasnik stana u kojemu je živio s mojom majkom (i ja nekad s njom). Kako sam prihvatio nasljedstvo, stan ćemo naslijediti moja majka i ja 1/2 - 1/2.

Odnosi u obitelji su bili vrlo loši, za smrt oca nisam bio uopće informiran, a bilo kakav miran dogovor s majkom je nemoguć oko bilo čega. Ne pričamo već osam godina, itd.

Stan je garsonijera, prije nego što sam otišao od obitelji, stan je redovito bio izlagan šteti zbog ponašanja moje majke. Izazivala je požare, poplavila stan bar dva puta, uništila parket, potrgala namještaj, itd. Prema mojim spoznajama takvo ponašanje se nastavilo i u godinama nakon što sam prestao tamo živjeti i pogoršalo. Osim toga krala je od obitelji, bacala tuđu hranu u smeće, i sl.  Svađe su bile na dnevnoj bazi. Kada smo živjeli tamo zajedno, moj otac, majka i ja bili smo susjedi iz pakla. U prošlosti je majka svojim neodgovornim ponašanjem (curenje vode) stvarala štetu i stanovima ispod.

Moja majka je nemoguća osoba za život, a ne namjeram živjeti s njom u polovici te garsonijere jer bi nakon jednog dana vjerojatno završio na psihijatriji dok bi mi ona pokrala sve stvare ili uništila.  S druge strane, nema mi smisla ulagati u stan gdje će drugi suvlasnik uništavati ga redovito u nadi da ću ga naslijedit jednog dana kada majka umre za 10-20 godina.

Moja majka je u mirovini, ja nemam redovitih primanja i živim kao podstanar te me užasava mogućnost da plaćam njene ogromne režije i štetu koja čini stanu. Za parničenje bih morao posuđivati novac od drugih.

____________________________________________________________________________________________________

Sada kada sam opisao situaciju molim za par sugestija i odgovora. Kao vlasnik polovice tog stana koje su moje mogućnosti?

Kao prvo kako doći do ključa od stana? Vrlo je moguće da će me odbiti pustiti u njega, a teško da će samoinicijativno mi dati kopiju ključa. Znači li to da ću kada suvlasništvo bude finalizirano morati zvati policiju ukoliko (bolje rečeno kada) me ne bude htjela pustiti u stan? Podizati tužbu protiv nje?

Mogu li pokušati iznajmljivati moju polovicu stana njoj za korištenje? Ako da, kako će to ispasti, jer sam 100% siguran da neće htjeti surađivati i odbiti će svaku ponudu. Mogu li što poduzeti da je prisilim na unajmljivanje moje polovice stana?

Nadalje, ne znam što drugo učiniti ukoliko moja majka ne želi unajmljivati polovicu stana od mene. Iznajmljivati pola stana u kojem živi starija osoba nemogućeg ponašanja koja se potpuno neodgovorno ponaša prema vlastitoj i tuđoj imovini i zdravlju vjerojatno je nemoguća misija.

Mogu li praktičn prodati svoju polovicu stana? Kako je moja majka umirovljenica koja nije imala mnogo staža i financijski je iznimno neodgovorna, sumnjam da uopće ima novca za otkup, a kamoli da li bi pristala na njega ili pristala na određenu procjenu vrijednosti.  Što onda poduzeti u tom slučaju?

Kako utvrditi vrijednost polovice stane? Ako unajmim procjenjivača, ispada li da je vrijednost stana onda polovica stana ili će morati doći do spora kome pripada kuhinja, kupaona i sl. Stan je na atraktivnoj lokaciji i razmjerno nov, ali je potpuno uništavan tijekom godine nemara i nebrige za njega. Ne znam može li ispasti da je nečiji dio stana manje ili više vrijedan.

Koji su mi mehanizmi pravne prisile dostupni da polovicu stana pokušam prodati ili joj dati u najam? Naglašavam da sporazumni dogovor s mojom majkom nije moguć jer je blago rečeno teška osoba.

Što ako (ili bolje rečeno) mi zapriječi ulazak u stan ili odbije ulazak procjenjivaču?


Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste suvlasnici idealnih (zamišljenih) dijelova stana koji se izražava u razlomcima, odnosno u omjerima od cijeloga, tako da neće biti dijeljenja kuhinje, kupaonice itd. 

U ovoj konkretnoj situaciji, za Vas je možda najbolje da pokrenete postupak razvrgnuća suvlasništva, gdje bi se stan prodao na dražbi i novac podijelio. Za majku to vjerojatno nije najbolja opcija, no ako ne želite više imati brige o tome hoće li Vas teretiti dugovi za režije i slično, onda je to vjerojatno najbolje. Postoji mogućnost s obzirom na ponašanje, da Vaša majka nije u stanju živjeti sama i brinuti o vlastitim potrebama. Postoji li kakva medicinska dokumentacija o tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija