Jump to content

Nasljedstvo i porezni dug


zad12

Preporučene objave

Pozdrav ,

nakon smrti strica  , petero nećaka  je nasljedilo kuću , svaki po 1/5. 

Odlučili su je prodati , pronašli kupca ( realna tržišna cijena ) , međutim jedan nasljednik ima ogroman porezni dug i porezna uprava je stavila zabilježbu na njegov dio.

Službenik u poreznoj je usmenim putem tražio da se uplati kompletan dug dotičnog nasljednika koji višestruko premašuje vrijednost njegovog nasljeđenog dijela.

Je li to zakonom stvarno tako regulirano , ili porezna može naplatiti samo petinu ukupne vrijednosti nekretnine , koliko iznosi njegovo stvarno  vlasništvo?

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je dug nasljednika, ne ostavitelja. Hipoteka (što ovo zacijelo jest), opterećuje nasljednikovo vlasništvo do visine koja je navedena u hipoteci i Porezna uprava ima svako pravo (i obvezu, s obzirom da se radi o državnom tijelu) ne izdavati brisovno očitovanje za brisanje navedene hipoteke do isplate cjelokupnog duga. Da se radilo o dugu ostavitelja koja opterećuje nekretninu ili jedan njezin dio, onda bi nasljednici odgovarali za dug do visine vrijednosti naslijeđene imovine, ali ovo nije taj slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se unaprijed ako ne razumijem dobro terminologiju. Nasljednik ( dužnik)  je u vlasništvu 1/5 nekretnine , i kupac bi taj iznos uplatio poreznoj upravi . Dakle , dužnikovo  vlasništvo. Ostali nasljednici bi prodali svoje udjele u nekretnini . Može li hipoteka biti na cjelokupnoj nekretnini , ako je dužnik vlasnik samo petine ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može, ali na toj petini će ostati i nakon prodaje kupcu, bez obzira na uplatu kupca poreznoj upravi, osim ako ste se drugačije sporazumjeli s poreznom. Nasljednik bi ostatak duga (koji je veći od vrijednosti te petine i kupoprodajne cijene za tu petinu) trebao uplatiti poreznoj upravi, kako bi porezna uprava izdala brisovno očitovanje za tu petinu tako da bi kupac dobio čistu nekretninu bez tereta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija