Jump to content

Novčana naknada za vrijeme bolovanja kao član OPG-a


moonie53

Preporučene objave

Moji roditelji, s kojima živim na istoj adresi, imaju OPG. Nisu u sustavu PDV-a jer ne prodaju svoje proizvode i ne plaćaju doprinose jer su umirovljenici. Pošto sam nedavno ostala bez posla (u prosincu u prosvjeti) htjela bih se prijaviti kao član OPG-a kako bih pomogla svojim roditeljima u pripremi za nadolazeću sezonu sadnje i sjetve te ostalih poslova. Upoznata sam da bih u tom slučaju trebala plaćati za sebe doprinose za zdravstveno i mirovinsko. Ono što me zanima je sljedeće - trudnica sam u ranoj trudnoći i postoji mogućnost da me doktorica stavi na bolovanje zbog komplikacija u trudnoći. U takvom slučaju, imam li pravo dobivati naknadu za bolovanje od HZZO-a prema prosjeku plaće koju sam primila u zadnjih 6 mjeseci s obzirom da ispunjavam uvjet radnog staža od 12 mjeseci rada s prekidima u zadnje 2 godine? Također, moram li plaćati i dalje doprinose ako sam na bolovanju? Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, imate pravo na komplikacije za bolovanje sukladno prosjeku plaća u zadnjih 6 mjeseci, na teret HZZO-a, dakle, ne na teret roditeljskog OPG-a. Isto tako, porodiljna i roditeljska naknada ide također na teret HZZO-a (doprinosa ste oslobođeni za taj period), a staž teče. Ovo nije loša opcija za Vas ako je tako, neovisno o visini naknade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija