Jump to content

Porez na dohodak od prodaje više od 3 nekretnine


ivicagljivica

Preporučene objave

Pozdrav,

molio bih mišljenje vezano uz potencijalnu obvezu plaćanja poreza na dohodak od prodaje nekretnina.

Otac je naslijedio 2003. godine nakon smrti svojeg oca građevinska zemljišta, a ove godine namjerava prodati 4 parcele. U Zakonu o porezu na dohodak stoji (članak 58, stavak 3) da porezna obveza postoji ukoliko se otuđi više od 3 istovrsne nekretnine u roku od "pet godina od dana stjecanja", iz čega proizlazi da otac nije obveznik poreza na dohodak jer je od dana stjecanja prošlo 17 godina.

Međutim, u brošuri Porezne uprave o porezima kod prodaje nekretnina (https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Nekretnine_159.pdf) na stranici 41 stoji da je obveznik fizička osoba koja "u razdoblju od pet godina proda, zamijeni ..." Na istoj stranici stoji da se u roku od 8 dana nadležnoj ispostavi PU prijavljuje dohodak od imovine u slučaju otuđenja treće nekretnine iste vrste u razdoblju od 5 godina. U brošuri se nigdje ne navodi ključni dio "od datuma stjecanja", koja znatno mijenja našu situaciju.

 

Da li je prema navedenom moj otac potencijalni obveznik poreza na dohodak jer prodaje 4 građevinska zemljišta u kraćem periodu ili je oslobođen s obzirom da je vlasnik svih zemljišta već 17 godina?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 31 minuta, ivicagljivica je napisao:

Na istoj stranici stoji da se u roku od 8 dana nadležnoj ispostavi PU prijavljuje dohodak od imovine u slučaju otuđenja treće nekretnine iste vrste u razdoblju od 5 godina. U brošuri se nigdje ne navodi ključni dio "od datuma stjecanja", koja znatno mijenja našu situaciju.

Piše "od dana nabave". Sve i da ne piše, Zakon je jedno i on se gleda a publikacija je nešto drugo. Nadalje, sve i da nije prošlo 17 godina imate u navedenom članku i stavak 4 pa pogledajte završni dio "...ako je otuđenje u neposrednoj vezi s razvodom braka te nasljeđivanjem nekretnina i imovinskih prava". 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Molim pomoć oko slične stvari.

2000. sam kupila stan.

2006. sam kupila drugi stan i prodala ga 2017., nakon 11 godina od stjecanja

2017. sam kupila treći stan kojeg sam prodala 2019, nakon 2 godine i 1 mjesec od stjecanja

Sad želim prodati stan kupljen 2000.

Hoću li platiti porez na dohodak?

Odvjetnik tvrdi da hoću, ali ako u Zakonu piše  Iznimno od stavka 2. ovoga članka, dohodak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava oporezuje se ako je otuđeno više od tri nekretnine iste vrste ili više od tri imovinska prava iste vrste u razdoblju od pet godina od dana stjecanja nekretnine ili imovinskog prava.

Po meni samo bi jedna bila prodana u razdoblju od 5 godina od dana stjecanja, ali smo živjeli u njoj više od 2 godine i za to ne bi trebalo plati porez na dohodak i koristila nam je kao jedino prebivalište, za što imamo sve dokaze.

Molim recite mi, tko je u pravu odvjetnik ili ja?

Unaprijed hvala

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija