Jump to content

Podjela zemljišta suvlasnika


herostrat

Preporučene objave

Molio bih pomoć ako netko ima ideju.

Dva 1. rođaka "posjeduju" nekoliko hektara zemljišta u omjeru 50:50. Nizom nekih životnih okolnosti (nisu bitni za slučaj) čitava imovina upisana je samo na jednog rođaka. Obojica su u jako dobrim odnosima i obojica svjesna da je imovina zajednička (što se potvrđuje i u činjenici da su, pri prodaji dijela zemljišta, novac dijelili ravnopravno). E sad... Rođak na kojem je sva imovina nema potomaka a ovaj drugi (koji "na papiru" nema ništa) ima familiju. Sada bi oni htjeli to zemljište formalno podijeliti ali ne ne znaju kako. Naime, riječ je o prilično vrijednom zemljištu pa bi porez, u slučaju darovnice, bio prevelik za obojicu. Razmišljali su i o Ugovoru o doživotnom (i dosmrtnom) uzdržavanju ali su zaključili (ne znam jesu li u pravu) da je samo prvi nasljedni red oslobođen plaćanja poreza kod ovako stečene imovine.

Dakle, moje pitanje je: na koji najbezbolniji način podijeliti zemljište (makar i u idealnom suvlasništvu) a da to ne podrazumijeva (u ovom slučaju) plaćanje desetke tisuća eura poreza? Postoji li takav način. Napominjem da su obojica u jako dobrim odnosima i ovaj, "papirnati" vlasnik bi prihvatio bilo što (osim, naravno, ako baš ttime znantno ne ugrožava svoje interese).

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija