hetta objavljeno: 2. veljača 2021. Dijeli objavljeno: 2. veljača 2021. Dakle, prijavim nešto "mojima2". Na požurnice nema ni odgovora. Onda ga ipak dobijem, nepotpisanog, bez pečata, ono, ko da moj brat napiše dopis i napiše dolje ime mog nadređenog i u zaglavlju poslodavca i to je to. Prijavim pučkoj pravobraniteljici to nešto, jer sam točno našla u propisima da je ona za to nadležna. Odgovor - nije nadležna, nek se javim "svojima". Citiram joj dio propisa u kojem piše da je, ona na to više ne odgovara. U razgovoru sa kolegicom pravnicom - i ona je imala isti odgovor kad joj se obratila. I još na sve doda da "time je njeno postupanje završeno", mislim, zbilja....E sad, moj cijeli slučaj je već prešao u kršenje propisa o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, nad kojim nadzor provodi - pučka pravobraniteljica. Kako ne bi opet dobila "nisam ja nadležna za to" i na tome stalo, osim njoj, ima netko prijedlog kome još da proslijedim dopis? Nisam naivna, znam da su šanse za išta skoro nikakve, ali želim barem nadići živac poslodavcu i neka zna da neću mirovati, pa.... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 2. veljača 2021. Dijeli odgovoreno: 2. veljača 2021. Obzirom da je teško izvući nešto iz ovoga - inspektoratu nadležnom za radne odnose? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
hetta odgovoreno: 2. veljača 2021. Autor Dijeli odgovoreno: 2. veljača 2021. Zaboravila sam napisati da sam državni službenik. I drugo, ova kolegica pravnica s kojom sam razgovarala - je insp.rada, kaže da nije diskriminacija u njihovoj nadležnosti, nema za to predviđene mjere ni kazne po zakonu o radu, isto kaže da pučka pravobraniteljica. Mene nekako zanima ima li ta nadređene? Jer kao slobodna je u svom odlučivanju, itd. Ali nekome je odgovorna. Saboru, vladi? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 2. veljača 2021. Dijeli odgovoreno: 2. veljača 2021. Pučki pravobranitelj opunomoćenik je Hrvatskog sabora, on ga ujedno i bira te nadzire njegov rad, ali ne u smislu da se može petljati u konkretne predmete već mu je PP dužan podnijeti izvješće o svom radu te izvijestiti o stanju na području ljudskih prava u RH u protekloj godini. Eventualno se može skrenuti pozornost na nepostupanje u pojedinim predmetima. Od ostalih opcija, ako govorimo o diskriminaciji, ostaje mogućnost neke od tužbi sukladno čl. 17. Zakona o suzbijanju diskriminacije. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
hetta odgovoreno: 2. veljača 2021. Autor Dijeli odgovoreno: 2. veljača 2021. Da, jasno....a ništa, onda ću samo njoj, pa ćemo vidjeti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Marijan Šumić odgovoreno: 2. veljača 2021. Dijeli odgovoreno: 2. veljača 2021. prije 5 sati , G-man je napisao: Pučki pravobranitelj opunomoćenik je Hrvatskog sabora, on ga ujedno i bira te nadzire njegov rad, ali ne u smislu da se može petljati u konkretne predmete već mu je PP dužan podnijeti izvješće o svom radu te izvijestiti o stanju na području ljudskih prava u RH u protekloj godini. Eventualno se može skrenuti pozornost na nepostupanje u pojedinim predmetima. Od ostalih opcija, ako govorimo o diskriminaciji, ostaje mogućnost neke od tužbi sukladno čl. 17. Zakona o suzbijanju diskriminacije. Pa i nije baš točno da se ne može petljati u konkretne predmete. Može se i mora se petljati i prije-ispitati konkretan predmet kod prituženika i poslodavca, a i nakon podizanja tužbe-u sudskom sporu za diskriminaciju kao umiješač na strani diskriminiranoga. Druga je stvar što radi oportunizma svoj posao to ne žele i neće obavljati, najčešće uz izliku naučenu u Europskim institucijama da "konkretan predmet nije od šireg interesa". Puno je lakše, za pristojnu plaću, podnositi nekorisna izvješća poslodavcu-saboru jer te onda ponovno izabere da "štitiš" ugrožene od diskriminacije. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 3. veljača 2021. Dijeli odgovoreno: 3. veljača 2021. Mislio sam da se Sabor ne može petljati u konkretne predmete prilikom rasprave o njenom radu. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
hetta odgovoreno: 3. veljača 2021. Autor Dijeli odgovoreno: 3. veljača 2021. Ma u pravu je G-man, nažalost. No i moje i iskustvo kolegice (a svaki dan radimo sa zakonima, sudovima, ODOima, iako ja nisam pravnik, ona je, nije da smo neuke i da ne znamo tumačiti zakone) je da u većini slučajeva odgovor dotične bude da nije u njenoj nadležnosti ili da neće postupati po tome (ako i napiše obrazloženje, opet nije argumentirano) još nekad i nadoda "ali obavijestite me o kraju slučaja, ako želite". Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.