Jump to content

Kome prijaviti diskiminaciju, osim pučkoj pravobraniteljici?

hetta

Preporučene objave

Dakle, prijavim nešto "mojima2". Na požurnice nema ni odgovora. Onda ga ipak dobijem, nepotpisanog, bez pečata, ono, ko da moj brat napiše dopis i napiše dolje ime mog nadređenog i u zaglavlju poslodavca i to je to. Prijavim pučkoj pravobraniteljici to nešto, jer sam točno našla u propisima da je ona za to nadležna. Odgovor - nije nadležna, nek se javim "svojima". Citiram joj dio propisa u kojem piše da je, ona na to više ne odgovara. U razgovoru sa kolegicom pravnicom - i ona je imala isti odgovor kad joj se obratila. I još na sve doda da "time je njeno postupanje završeno", mislim, zbilja....E sad, moj cijeli slučaj je već prešao u kršenje propisa o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, nad kojim nadzor provodi - pučka pravobraniteljica. Kako ne bi opet dobila "nisam ja nadležna za to" i na tome stalo, osim njoj, ima netko prijedlog kome još da proslijedim dopis? Nisam naivna, znam da su šanse za išta skoro nikakve, ali želim barem nadići živac poslodavcu i neka zna da neću mirovati, pa....

Dijeli na drugim stranicama

Zaboravila sam napisati da sam državni službenik. I drugo, ova kolegica pravnica s kojom sam razgovarala - je insp.rada, kaže da nije diskriminacija u njihovoj nadležnosti, nema za to predviđene mjere ni kazne po zakonu o radu, isto kaže da pučka pravobraniteljica. Mene nekako zanima ima li ta nadređene? Jer kao slobodna je u svom odlučivanju, itd. Ali nekome je odgovorna. Saboru, vladi? 

Pučki pravobranitelj opunomoćenik je Hrvatskog sabora, on ga ujedno i bira te nadzire njegov rad, ali ne u smislu da se može petljati u konkretne predmete već mu je PP dužan podnijeti izvješće o svom radu te izvijestiti o stanju na području ljudskih prava u RH u protekloj godini. Eventualno se može skrenuti pozornost na nepostupanje u pojedinim predmetima.

Od ostalih opcija, ako govorimo o diskriminaciji, ostaje mogućnost neke od tužbi sukladno čl. 17. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

prije 5 sati , G-man je napisao:

Pučki pravobranitelj opunomoćenik je Hrvatskog sabora, on ga ujedno i bira te nadzire njegov rad, ali ne u smislu da se može petljati u konkretne predmete već mu je PP dužan podnijeti izvješće o svom radu te izvijestiti o stanju na području ljudskih prava u RH u protekloj godini. Eventualno se može skrenuti pozornost na nepostupanje u pojedinim predmetima.

Od ostalih opcija, ako govorimo o diskriminaciji, ostaje mogućnost neke od tužbi sukladno čl. 17. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Pa i nije baš točno da se ne može petljati u konkretne predmete. Može se i mora se petljati i prije-ispitati konkretan predmet kod prituženika i poslodavca, a i nakon podizanja tužbe-u sudskom sporu za diskriminaciju kao umiješač na strani diskriminiranoga. Druga je stvar što radi oportunizma svoj posao to ne žele  i neće obavljati, najčešće uz izliku naučenu u Europskim institucijama da "konkretan predmet nije od šireg interesa". Puno je lakše, za pristojnu plaću,  podnositi nekorisna izvješća poslodavcu-saboru jer te onda ponovno izabere da "štitiš" ugrožene od diskriminacije.

Ma u pravu je G-man, nažalost. No i moje i iskustvo kolegice (a svaki dan radimo sa zakonima, sudovima, ODOima, iako ja nisam pravnik, ona je, nije da smo neuke i da ne znamo tumačiti zakone) je da u većini slučajeva odgovor dotične bude da nije u njenoj nadležnosti ili da neće postupati po tome (ako i napiše obrazloženje, opet nije argumentirano) još nekad i nadoda "ali obavijestite me o kraju slučaja, ako želite". 

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija