Jump to content

Podjela imovine nakon razvoda


Kapistran

Preporučene objave

Poštovani,

Pripremamo se na razvod braka pa me zanima kako stvari funkcioniraju kada dolazi do podjele imovine. Situacija je sljedeća, za kuću sam je dignuo kredit (za vrijeme braka), ja ga uredno otplaćujem i još je dug period do otplate kredita, za auto također plaćam kredit, supruga plaća režije u kući. Kuća i auto su u mojem vlasništvu.  Zanima me kakvu podjelu mogu oćekivati, da li supruga ima pravo na pola kuće obzirom da je sve plaća cijelo vrijeme i da je kuća pod kreditom?

Unaprijed zahvaljujem!

Lijep pozdrav! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, sve stečeno za vrijeme trajanja bračne zajednice predstavlja bračnu stečevinu, pa i kuća i auto koji navodite, bez obzira na koji način je stečeno (kredit) i u čijem je vlasništvu (na koga glasi), te se dijeli na jednake djelove između supružnika.. 

Kredit koji spomonjete da ste Vi podigli, nastavljate Vi i otplaćivati, jer ste Vi obveznik kredita i banka će za isti tetetiti Vas, s time da po otplati kredita imate pravo, od "bivše" supruge potraživati dio kredita koji ste otplaćivali po prestanku bračne zajednice razmjerno dijelu  dobivenog podjelom bračne stečevine, dakle polovicu (rok zastare 3 godine), no to se sve utvrđuje i dijeli u postupku utvrđenja i podjele bračne stečevine koji nije nimalo jednostavan, dapače kompliciran je, dugotrajan i strašno su veliki troškovi sukladno VPS-u (vrijednosti parničnog spora - bračne stečevine), kao i drugi troškovi kao što su, možebitno, vještačenje i drugo... 

Zbog navedenog Vam sugeriram sporazumnu podjelu, jer, kako sam naprijed naveo, sam postupak je dugotrajan, skup i kompliciran, a na kraju može biti da niti jedno od vas neće biti zadoboljno donesenom sudskom odlukom.. 

Sretno..! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Okolnost što tuženik ne sudjeluje u otplati kredita ne znači da je na taj način izgubio stečeno pravo na zajedničkoj imovini. Naime, u ovakvoj se situaciji stvarnopravni odnos ne mijenja time što jedna stranka umjesto druge otplaćuje kredit koji je zajednička obveza obiju strana, kao suvlasnika. Prema tome, tužiteljici pripada pravo na obveznopravni zahtjev na temelju činjenice što je, otplaćivala kreditnu obvezu koju je u određenom dijelu trebao podmirivati i tuženik, ali to nije od utjecaja na utvrđenje suvlasništva predmetnog stana kojeg su stranke stekle kupnjom." Žs u Vž, Gž-1517/05-2 od 10. studenoga 2005.

Dakle, kuća će se tretirati kao bračna stečevina u jednakim omjerima a vi ćete eventualno imati pravo na obveznopravni zahtjev isplate određenog dijela otplaćenog kredita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija