Jump to content

Rješavanje pravne situacije - kuća


AR15 fan

Preporučene objave

Segmentirati ću ukratko situaciju: 1. pokojni otac 1996. godine kupuje od dviju sestara zemljište na kojem se nalazi kuća u kojoj živimo, jedna sestra pristupa kupoprodaji sama, drugu koja živi u Australiji zastupa opunomoćenik u Hrvatskoj. Sklapa se kupoprodajni ugovor, moj otac kao kupac i sestre kao prodavatelji za zemljište/kuću/garažu/drvarnu. Plaća se porez. Sud odbija uknjižbu, obrazloženje da sudac traži original punomoći sestre iz Australije. Ambasada 1996. ili 1997. ne izdaje original, već ovjerenu kopiju. Predmet stoji na sudu godinama, doneseno rješenje da se odbija uknjižba. 2. otac umire, iza njega ostaju ogromni dugovi, ja se na ostavinskoj raspravi ostavljam svega iz nasljeđa, majka je sudužnik u kreditu i prihvaća na sebe nasljedstvo. Kuća je navedena u rješenju o ostavinskoj raspravi, majka pokušava uknjižiti kuću na sebe, ponovno je odbijena jer sud utvrđuje da kuća ne glasi na moga pokojnog oca. 3. majka je bolesna i sve slabija, kuća nema rješenje papire, za sada ne postoji vanknjiževno vlasništvo ovršitelja. 

Moje pitanje glasi: iako sam se odrekao nasljedstva, time izbjegao dugove, pošto se majka ne može uknjižiti kao vlasnik jer ni otac nije bio uknjižen kao vlasnik, ja živim već 25 godina u toj kući sa stalnim prebivalištem... nekada mi je netko spomenuo da postoji u nekom zakonu nešto u stilu da ako živiš u nekretnini više od 20 godina, ako ona nema nasljednika koji bi osporavali vlasništvo, da se može sudskim putem uknjižiti kao vlasnik nekretnine... da li je to moguće?

Drugo pitanje se odnosi, ako je to moguća solucija, da li onda ja mogu biti ovršen zato što je moj otac nekada davno prije tu kuću kupio, iako se nikada na nju nije uknjižio kao vlasnik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija