Jump to content

neplaćeno bolovanje za dijete


anonimno

Preporučene objave

Hvala na odgovorima! Dijete je osigurano po meni, a pedijatrici sam ja rekla sve info.

Znači, nikako ne mogu dobiti, pa ni neplaćeno, bolovanje budući da je MM doma s njim - gdje to stoji u zakonu (malo sam iščitavala u Zakonu o zdr.osig., ali nisam uspjela naći)? Uf, ponadala sam se da ipak mogu dobiti neplaćeno, a kao opciju sam i ja pomislila na godišnji (ali mi je žao ovako ga trošiti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da vam dani godišnjeg (koji su plaćeni) nemaju utjecaja niti veze s danima neplaćenog godišnjeg odmora, ali vam neplaćeni godišnji povlači mirovanje nekih prava iz radnog odnosa...uglavnom, ukoliko se radi o nekoj manjoj dječjoj boljkici s kojom bi vaš suprug mogao bez problema izaći na kraj, nema vam se smisla upuštati u neplaćeni godišnji i peripetije vezane uz to...a ukoliko se ipak odlučite, raspitajte se u pravnoj službi u svojoj firmi, oni će vam svakako dati bolje informacije nego mi ovdje

sigurna sam samo da ne možete dobiti bolovanje za dijete i to iz vlastitog iskustva. koje su posljedice ako vas uhvate da se koristite nečim na što nemate pravo ne bih vam znala reći, ali u svakom slučaju, država će se brzo i efikasno pobrinuti da joj vratite ono što smatra da ste joj nepravedno oduzeli :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj suprug je bio na drugom dijelu rodiljskog dopusta jer sam se ja vratila raditi kada je kćerka navršila šest mjeseci. Dok je bio na porodiljskom moj suprug nisam mogla koristiti bolovanje za dijete, ali obzirom da su i suprug i kćerka imali trčkalicu i virozu sa visokom temperaturom, pedijatrica me je uputila kod moje liječnice opće prakse da otvorim bolovanje za njegu člana obitelji. Nakon što je muž prestao primati rodiljnu naknadu i bio prijavljen na birou mala je obolila, opet neka viroza. Pitala sam pedijatricu da li mi može otvoriti bolovanje unatoč činjenici da mi je suprug od biroa dobivao onih 1000 kuna, na što je odgovor glasio da ona ne mora znati da li suprug radi ili ne i da to ona ne mora provjeravati. Srećom bilo je to samo u dva navrata, znam da vam je panika ostaviti bolesno dijete doma, ali na žalost zakon je takav i tate se očito moraju pomučiti i nitko vam od onih u HZZOu neće pomoći i reći vaša prava, npr. da očevi koji koriste drugih 6 mj. rodiljskog (moraju koristiti bar 3 mj) imaju pravo na još dodatna dva mjeseca, znači do 14 mj starosti djeteta. Tko je u prilici nek iskoristi i takvu mogućnost. Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet "dižem" ovo moje pitanje:

diamond je napisala da kada je njen suprug prestao s porodiljnim i opet od burze počeo dobivati kn 1.000, ona nije mogla dobiti bolovanje za dijete. Moj muž nije prijavljen na burzi (trebao je početi nešto raditi, pa se prestao prijavljivati; ali nije bilo ništa od toga), ne radi nigdje - brine se za dijete; a ni kada je bio prijavljen na burzi nije dobivao novce jer prije toga nije bio zaposlen. Mijenja li sve ovo na stvari? Molim hitan odgovor, vita jela zelen bor...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a kako je zdravstveno osiguran? i da li imaš poreznu olakšicu za njega kao uzdržavang člana obitelji? pitam zato, jer ako pretpostavimo da je sustav koliko toliko kompjuteriziran, te da smo ipak izašli iz sfere usmenog prenošenja informacija (u tom slučaju si napravila gaf rekavši pedijatrici da ti suprug ne radi), onda su to načini na koje se može utvrditi da si ostvarila nešto na što nemaš pravo. jer, on je ovak i onak doma, pa kaj ćeš još i ti tam. druga stvar da su oboje bolesni, pa ih ti moraš bedinati...

koliko znam, upravo i da uzmeš bolovanje, umanjit će ti se plaća za ovaj mjesec, a poslodavac će tražiti od HZZO-a da mu refundira novac za tvoje bolovanje, pa ćeš tek onda dobiti iznos koji ti nedostaje do pune plaće. Ja sam obično već zaboravila da sam bila na bolovanju dok bi ta refundacija stigla nakon x dana na x.toj plaći. uzmi u obzir sve prednosti i sve mane, pa odluči kaj ti se isplati više, uzet par dana godišnjeg, ili riskirati s bolovanjem. ja bi na godišnji na tvom jestu :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fala na savjetu; MM je osiguran preko mene i imam poreznu olakšicu. Pedijatrica mi je rekla da bi mi ona dala bolovanje - ali, ja bih htjela da je sve po zakonu, zato sam je prvo i pitala imam li pravo. Gdje to stoji u zakonu, o bolovanje za dijete? Znači, neplaćeno bolovanje u tom slučaju uopće nije moguće ili?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neplaćeno bolovanje ne postoji kao kategorija, ili si na bolovanju, ili radiš, ili si na godišnjem, ili na neplaćenom godišnjem. pitah sad u računovodstvu. svrha bolovanja koje se uzima za dijete je da budeš s njim, jer nema tko drugi. ako ti je muž doma i zdrav je, ti neopravdano izostaješ s posla. tak ispada logički. Upiši u google "naknada plaće zbog bolovanja", možda nađeš što.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stanka za dojenje djeteta

Članak 68.

(1) Žena koja nakon korištenja rodiljnog dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu nastavi dojiti dijete, ima u tu svrhu tijekom rada u punom radnom vremenu, dva puta dnevno pravo na stanku u trajanju od po sat vremena.

(2) Pravo iz stavka 1. ovoga članka žena može koristiti do godine dana djetetova života.

(3) Vrijeme stanke iz stavka 1. ovoga članka ubraja se u radno vrijeme.

(4) Naknada plaće za stanku iz stavka 1. ovoga članka obračunava se prema posebnim propisima.

(5) Ministar nadležan za rad, uz suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo, pravilnikom će propisati uvjete i postupak ostvarenja prava iz stavka 1. ovoga članka te način obračunavanja i isplate naknade plaće iz stavka 4. ovoga članka.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Podižem opet ovu temu; naime, u firmi su mi rekli da im je jako čudno da ne bih mogla dobiti bolovanje, te da moj muž, iako nezaposlen, može tražiti posao, biti izvan grada... Ponavljam, muž je nezaposlen, trenutno nije prijavljen ni na burzi, pa tako ni ne prima nikakvu naknadu. Ne obavlja nikakve honorarne poslove za koje bi bio plaćen - kod kuće je i brine se za dijete. Osiguran je preko mene, i za njega sam za 2005. koristila poreznu olakšicu. Prva dva dana bolesti, kada djetetu nije bilo tako loše, išla sam na posao, ali kad mu je tri dana bilo lošije i nije htio ništa drugo jesti nego dojiti - naravno da sam ostala doma. Primivši odgovore na ovom forumu odlučila sam uzeti godišnji, ali su me malo pokolebali u firmi rekavši mi da imam pravo na bolovanje. Budući da preksutra kraj mjeseca, već mi je malo knap s obzirom na doznake...i opet pišem: vita jela, zelen bor...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam pitala pedijatricu mogu li biti na bolovanju budući da je mm nezaposlen, ona je rekla da misli da ne mogu i dala mi primjer kako je HZZO jednom kontaktirao osobu koja je htjela otići na bolovanje s godišnjeg, te da su rekli da to neće platiti. Meni nije važno da mi plate - zato sam i upitala pedijatricu mogu li na neplaćeno bolovanje, na što nije znala odgovor. Ali, ovdje na forumu sam dobila odgovor da ne postoji kategorija "neplaćeno bolovanje". A ako HZZO odgovara da "neće platiti", onda možda, možda ipak postoji...? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da je tvoje djetešce do sada zdravo i veselo!

Za ubuduće znaj da možeš uzeti bolovanje za njegu djeteta.

Istina je da kategorije neplaćenog bolovanja ili pak neplaćenog godišnjeg (to se zove neplaćeni dopust i povlaći za sobom određene posljedice opisane u prethodnim postovima) ne postoje.

Djetetovoj pedijatrici ne trebaš baš sve ispovijedati.

Traži ju da ti dade preporuku za bolovanje i s tim odi svojem liječniku koji će ti na temelju te preporuke daje potvrdu o privremenoj spriječenosti za rad radi njege djeteta (nigdje se ne pita da li drugi roditelj radi ili ne radi), a po okončanju bolovanja - izvješće o bolovanju.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija