Jump to content

Šta za Upravni sud znače navodi o kršenju zakona


zao

Preporučene objave

Pred Upravnim sudom sam, između ostalog iznio argumente o kršenju zakona od strane državnog tijela u postupku u kojem sam sudjelovao, a isti Sud mi je odbacio tužbu jer je (navodno) podnesena u stvari koja ne može biti predmet upravnog spora.

Osim toga, Upravni sud je naveo kako nije povrijeđeno neko moje pravo, obveza ili pravni interes, te da u konkretnom slučaju ne postoji upravna stvar, dok se o kršenju sasvim konkretnog članka konkretnog zakona ne samo da nije očitovao nego ga nije ni spomenuo, čak ni kroz moje navode.

Predstavlja li kršenje zakona upravnu stvar i predstavlja li kršenje zakona povredu mog pravnog interesa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo kršenje zakona općenito govoreći može biti: a) pravno beznačajno ili povreda neke dobrovoljne odredbe na čije se poštovanje ili izvršenje ne može utjecati prisilno, b) stegovna povreda, c) povreda neke prekršajne ili kaznene odredbe, d) nešto četvrto.

Zakon o upravnim sporovima izričito propisuje zbog čega i protiv čega se može pokrenuti upravni spor - protiv pojedinačnog upravnog akta (dakle, rješenja koje ima glavu, izreku i obrazloženje, te uputu o pravnom lijeku, a kojim se neko pravo daje ili uzima građaninu), ocjena zakonitosti općeg akta upravnog tijela (npr. odluke JLS o dodjeli sredstava potpore umirovljenicima općenito), šutnja administracije te ocjena zakonitosti upravnog ugovora.

O tome odlučuje upravni sud. Sve drugo, što je npr. zaključak upravnog tijela, protiv čega nema prava žalbe ili pravnog lijeka, nije predmet upravnog spora i o tome upravni sud ne odlučuje. Isto tako, nužno stranci mora biti povrijeđeno neko pravo ili pravni interes da bi mogla pokrenuti upravni spor protiv pojedinačnog upravnog akta. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mom slučaju državno tijelo izdaje samo obavještenja, a kad sam ja sukladno čl.156. Zakona o općem upravnom postupku izjavio prigovor zahtijevajući donošenje rješenja, državno tijelo je navelo da se čl.156. ZUP-a ne primjenjuje, jer se ne radi o upravnoj stvari. Istu stvar mi je naveo Upravni sud i dodao da ja ne ostvarujem pravni interes

E sad, najefektnije bi mi bilo navesti u žalbi VUS-u da jeste bila u pitanju upravna stvar i da ja ostvarujem pravni interes, JER SAM JA U TUŽBI NAVEO ČLANAK KOJEG ZAKONA JE PREKRŠILO DRŽAVNO TIJELO, a Upravni sud (ponavljam) kršenje zakona je u potpunosti ignorirao, pa ako nije moj pravni interes da se zakon ne krši i ako kršenje zakona nije upravna stvar, onda ja ne znam šta jest....

Za mene je žalosna činjenica da sud ne zanima kršenje zakona...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija