Jump to content

Uknjižba na 1/4 kuće


windmill

Preporučene objave

Postovani,
Molila bih pomoc vezanu uz imovinsko pravne odnose.
Otac mi je umro 1998. godine i ostavio meni i sestri polovicu kuce, druga polovica je glasila na majku. Majka je preminula prosle godine a darovnim ugovorom je svoju polovicu ostavila mojoj sestri. Znaci meni ostaje 1/4 kuce.
Kuca ima prizemlje, prvi i drugi kat i visoki tavan. Svaka etaza ima oko 110 m2.
Nismo se dogovorile koji dio ce biti moj ali je sestra pristala da to bude prizemlje, ona zivi na drugom katu. U prizemlju se nalaze dvije garaze, od toga je pristala dati mi jednu tako da moj dio iznosi oko 75 m2. To je jos uvijek manje od kvadrature koja mi nasljedstvom pripada, ali nema veze, na to sam pristala.
Htjela sam da nekako nadjemo zajednicki jezik za zajednicki suzivot ali sa njom se to nazalost ne moze.
Moje pitanje je sljedece. Ja upravo uredjujem taj stan, od vodovodnih cijevi na dalje, znaci apsolutno sve je potrebno napraviti i izgraditi dok moja sestra zivi na drugoj etazi koju je uredio jos moj otac. Znaci nista svih ovih godina nije ulozila u stan.
Pa me zanima, s obzirom da sudski nismo odredile koji je moj dio moze li se ona predomisliti i kada uredim stan izbaciti me van. Jer ona je to kadra napraviti. Sto mogu s pravne strane poduzeti da zastitim taj moj dio i da ona nema pravo na njega? Takodjer bih zeljela zatraziti i drugu garazu koja je u prizemlju, imam li pravo na to?
Moram napomenuti da nam je ulaz u kucu zajednicki.
No ja bih zeljela da se jednom za svagda pravno uredi da je taj dio moj i da me ne moze nista u vezi tog stana odredjivati u smislu uredjenja.
Takodjer, dio dvorista sa strane kuce gdje mi se stan nalazi kao i prednji dio dvorista ispred stana, pripada li meni ili moram dijeliti s njom? Jer to ne zelim, ona moze imati ostatak dvorista.
Lijepo bih molila sto mi je ciniti da papirnato zastitim svoj dio i po mogucnosti se upisem kao vlasnik na taj dio?
Moram li tada etazirati kucu i mogu li to napraviti bez njezinog pristanka?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. 

uređeno: od windmill
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da na dogovor nece pristati jer do sada to nikada nije. Kontaktirala sam danas odvjetnika i jedina opcija je da sudskim putem zatrazim odredjivanje mog dijela sto ukljucuje etaziranje. Odvjetnuk ne moze garantirati da cu dobiti bas taj dio koji sada uredjujem ali ne treba zanemariti cinjenicu da je kvadratura tog stana manja od one na koju imam pravo i da cu taj stan kompletno urediti. Logicno mi se cini da ce bilo koji sudac to uzeti u obzir i u konacnici ipak bas taj stan dodijeliti meni. Uako nikada ne mogu biti sigurna. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suvlasnik smije samostalno raspolagati svojim idealnim dijelom tj. suvlasničkim dijelom i to po pravilima koja vrijede za vlasnikova pravna raspolaganja, ako time ne dira u tuđa prava. I kada ona kao suvlasnik prodaje ovaj svoj dio, Vi kao suvlasnik nemate pravo prvokupa, osim ako Vam ono pripada po posebnom pravnom temelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To nisam znala. Dobila sam drugaciju informaciju od odvjetnika. On tvrdi da obje moramo dati potpis ukoliko se zeli prodati cijela kuca, a svaka svoj dio koji ponavljam ne znamo koji je ciji, ne moze prodati bez da se kuca etazira i odredimo dogovorom ili sudski koji dio pripada meni a koji njoj. 

Znaci li to da i ja onda mogu prodati svoj dio bez njezina pristanka? Tj. Ovaj stan koji sada uredjujem a za koji mi je dala samo usmeni ali ne i pismeni pristanak da je moj? 

Najljepsa hvala na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , windmill je napisao:

Znaci li to da i ja onda mogu prodati svoj dio bez njezina pristanka?

Tako je.

prije 7 sati , windmill je napisao:

Tj. Ovaj stan koji sada uredjujem a za koji mi je dala samo usmeni ali ne i pismeni pristanak da je moj? 

Ali ne ovaj stan već taj dio suvlasništva koji Vam pripada, a koji nije točno određen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Borbena7 Vam pokušava objasniti da je ovdje riječ o idealnom suvlasničkom dijelu, isti nije točno određen, ali imate omjer suvlasništva u toj priči.

Slikovito rečeno, ako Vi imate 1/4 nekretnine, to bi (opet napominjem slikovito) značilo da vi od svakog milimetra te kuće imate 1/4 milimetra.

Ova situacija se može urediti etažiranjem gdje bi sve bilo točno definirano, a može se pokrenuti i razvrgnuće suvlasničke zajednice pa će se stvar rješavat u parnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam, ali to sam razumjela i dok mi je odvjetnik objasnjavao. Ali ne razumijem taj dio prodaje. Kako ona ili ja mozemo prodati svoj dio ako nije tocno odredjeno koji je to dio. Ja znam da imam 1/4 od cijele kuce, znaci to ukljucuje i prodtor gdje ona zivi. Ne razumijem kako to onda prodati bez njezina pristanka a da parnicom nije napravljena tocna rsspodjela? 

U tom dijelu vas ne razumijem. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravne struke, ali radi se o tome da u slučaju prodaje, vi ne prodajete konkretan prostor nego svoje pravo na tu nekretninu. Vaše pravo je vlasništvo 1/4 te kuće i to možete prodati. Osoba koja bi to kupila isto tako ne bi točno znala koji je to konkretno dio u kući. Isto tako može i vaša sestra prodati 3/4 svoga vlasništva, a onda, ako to netko kupi od nje, vi ćete se s tim novim suvlasnikom dogovarati što je vaše a što njegovo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija