Jump to content

Upit


fjasarev61

Preporučene objave

Poštovani,

Zaposlenci smo u trgovini. Prošle godine, za vrijeme epidemioloških mjera radili smo od 8 do 17 sati. Neko vrijeme radili smo cijeli dan, a dugi dan smo bili slobodni. Nakon toga smo radili svaki po 4,5 sata tako da u martu i aprilu nismo ispunili fond sati. Poslodavac nam ništa nije rekao po tom pitanju pa smo mislili da se ti sati koji nedostaju vode kao da smo radili zbog vanredne situacije uzrokovane pandemijom covida-19. Međutim, sada na platnim listama vidimo da smo sve te sate u minusu. Mi smo radili skraćeno zbog mjera stožera. Zanima nas da li poslodavac ima pravo pisati sate koji nisu odrađeni  kao minus, budući da mi o ničemu nikada nismo bili obavješteni?

Zahvaljujemo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preraspodjela se je odnosila samo na 6, 7, 8 i 9 mjesec kada je bilo više posla zbog turista. Tko je htio radit u preraspodjeli morao je preraspodjelu potpisat, radio je nešto više od 40 sati tjedno i mogao je višak sati koristit u zimskim mjesecima kao slobodne dane iako još nitko nije ništa koristio jer se ni godišnji od prošle godine još nije iskoristio. Radnici koji nisu htjeli radit u preraspodjeli nisu je potpisali i radili su 40 sati tjedno. Navedeni manjak sati nastao je puno prije saznanja o preraspodjeli jer je stožer zabranio normalni rad u trgovinama. Iako se je radilo skraćeno posla je bilo puno više. Poslodavac je odredio radno vrijeme trgovine prema naredbama stožera i nije ničim dao naslutit da će se ti sati evidentirat kao manjak sati. Inače prije i nakon mjera stožera radni tjedan je 40 sati i jedan slobodni dan. Ako poslodavac ima pravo na preraspodjelu radnog vremena tako da se jedan dio godine radi manje, a drugi dio kada ima više posla radi duže, zar radnici ne bi trebali biti s time upoznati? U ugovoru o radu piše da se radi 40 sati tjedno sa jednim slobodnim danom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako preraspodjela radnog vremena nije predviđena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu poslodavca, tada poslodavac mora donijeti plan preraspodijeljenog radnog vremena s radnicima koji su u njega uključeni i to dostaviti inspekciji rada (čl. 67. st. 2. ZOR). Čini mi se da je poslodavac i Vas vodio u preraspodjeli (jer za taj plan ne treba suglasnost radnika, osim ako se radi o maloljetniku, trudnici, radniku koji je roditelj djeteta do 3 god. ili samohrani roditelj), ali to zaključujem samo iz činjenice da ste bez obzira na manjak sati dobili punu plaću. Naravno, ako Vam se isplaćuje minimalac, manje od minimalca za puno radno vrijeme Vam se ionako niti ne može isplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija