Jump to content

Pravo građenja


lumio84

Preporučene objave

Lijep pozdrav, ako mi netko daje pravo građenja na svojoj nekretnini tj. radi se o izgradnji kata na tuđoj kući. Da li se ja tim pravom građenja mogu upisati kao vlasnik ili je za to potrebno etaziranje tog izgradenog kata. Citao sam o "pravu građenja" u zakonu, ali kao laik ne razumijem bas sto to znaci. Ako mi npr netko daje to pravo i potpise, da li sam ja postao suvlasnik nad nekretninom. Hvala na pomoci mnogo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osjetljivo pitanje sa mogućim u budućnosti neželjenim posljedicama.

Ne mislim ulaziti u pravni status te polugrađevine, stanje u vlasničkim knjigama, građevinsku dozvolu, već želim dati savjet koji ne ulazi u te okvire.

Imam dobro životno iskustvo u kojem sam bio svjedok velikog broja raznih udruživanja, zajedničkih gradnji vikendica, kuća, osnivanja obrtničkih radnji i sl. koje su osnivali najbolji prijatelji i koji u većini nisu  bili dugog vijeka, a posljedice su bile katastrofalne. Bilo je lakše ako je nakon razlaza postojala mogućnost razdvajanja, ali ako su morali ostati i živjeti jedan uz drugoga, sa narušenim odnosima to nije lagano i ima svoje nesagledive posljedice na cijelu obitelj.

Na o om forumu česti su upiti na koji način riješiti razne takve i slične situacije, a česti su  nesporazumi u obiteljima. Gotovo uvijek teško rješivi.

Ne želim vas plašiti, možda ima izuzetaka, ali ukazujem na izuzetan oprez u vašem slučaju. Ako ste odlučili za tu opciju potražite savjet odvjetnika.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slavko vam je dobro pojasnio sve moguće komplikacije. Naime, pravo građenja je u biti ograničeno stvarno pravo na nečijem zemljištu koje ovlašćuje nositelja toga prava da na površini toga zemljišta ili ispod njega ima svoju zgradu te nositelj prava građenja može na toj zgradi vršiti vlasničke ovlasti. Međutim, osnivanje prava građenja na nečijoj zgradi bi se jedino moglo svrstati pod opće odredbe stvarnih služnosti prema kojima se ta stvarna služnost, osnovana u korist neke nekretnine kao povlasne, ne može razdvojiti od vlasništva te nekretnine. U prilog tome idu i odredbe ZoG prema kojima bi s istim imali dokaz pravnog interesa za izdavanje građevinske dozvole ali sama GD nema pravnih učinaka na vlasništvo ili druga stvarna prava na nekretnini za koju je izdana.

Dakle, kako bi istekom prava građenja mogli potraživati samo ono što ste uložili u građevinu, pravo suvlasništva bi trebali stjeći na neki drugi način, eventualno dosjelošću, no do toga se može svašta izdogađati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija