Jump to content

Zanemarivanja / ignorianje i psihicko maltretiranje


Unknown98

Preporučene objave

Poz,

Imam 18 godina i zivim s ocem i njegovom majkom. Odnosi su nam naruseni jos od prije par godina, ne pricaju samnom "jer sam napravio puno propusta u zivotu" a jedini propust koji sam napravio je pad razreda u srednjoj. Jos uvijek idem u srednju skolu, ostala mi je jos jedna godina, ali svako ljeto kada uhvatim priliku, nadem si neki poslic i odradim ga iako me oni cijeli zivot zovu neradnikom i smatraju me "kretenom" jer su jako konzervativni... i opcenito ne komuniciraju skoro s nikim izvan kuce, nitko nam ne dolazi u kucu, baka prigovara svima redom, psuje da cijela kuca ori i koristi neprimjerene izraze. Ta zena uopce ne drzi do sebe i jedino sto ona zna je mene vrijeđati svako jutro i derat se po cijeloj kuci. Ista je unistila brak mojim roditeljima. 

 

To i nije toliki problem. Veci problem je otac koji je trenutno na bolovanju i nema ga po cijele dane kod kuce jer je s curom. (trenutna primanja su mu oko 3500 kn) ali on vec par godina odbija brinuti se o nekim stvarima u kuci. Frizider je vecinom prazan, kad mu se kaze da kupi nesto za jest, ili nesto sto je svima potrebno (gel za tusiranje ili tako nesto), on odbije i svaki put kaze "idi si zaradi pa kupi". To je govorio i dok mu je placa bila 6500, a i sad to govori. Shvacam da ja da je sve skupo u danasnje vrijeme, ali ako on ima svaki dan za kutiju cigareta koje su 29 kn, i to ga mjesecno izade oko 800 - 900 kn, onda ima i novaca da kupi nesto za kucu.

 

Sto se tice dzeparca, odbija mi dat i 10kn, novaca mi NIKAD nista ne zeli dat, cak ni za mjesecnu tramvajsku kartu, bon za mobitel i slicno. A meni stvarno nije jasno odakle i od kog da ja izvucem taj novac jer necu sigurno bit klosar koji se sverca u javnom prijevozu i nikad nema za poziv. 

Sada kad radim preko ljeta, brinem se sam za sebe, sto se tice hrane, oblacenja, i svega sto mi je potrebno... Ali znam koji scenarij nastupa kada potrosim taj novac, a bit ce potrosen svakako jer si moram i vozacki uplatit. 

 

Kolko vidim, postoji neka kao alimentacija nakon 18. godina i ja se sto prije zelim makniti iz ove kuce jer se tu ne moze zivjeti kolko su svi odvratni ko osobe. 

Ako je to moguce, naso bi si neki stan i zatrazio bi mjesecno udrzavanje od njega cisto da imam za stanarinu i rezije, ostatak bi majka pokrila koja takoder ne radi i nema vise mogućnosti da se zaposli.

 

Ako to uzdravanje otpada. Zanima me samo jel ja po zakonu mogu od njega traziti neki dzeparac od kojeg cu si svaki mjesec kupiti stvari koje su meni potrebe (znaci ne kave, izlasci, cigare, alkohol nego sisanje, bon za mob, mjesecna karta, mozda clanarina za mma i slicno)... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li su Vaši roditelji razvedeni? Da li postoji odluka koja određuje da živite s ocem i da Vas je majka dužna uzdržavati ili kako je već riješena situacija da živite s ocem na jednoj lokacije, a majka na drugoj? Po završetku srednje škole planirate se zaposliti ili nastaviti školovanje? Jeste se ikada obratili za pomoć CZSS?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

Da li su Vaši roditelji razvedeni? Da li postoji odluka koja određuje da živite s ocem i da Vas je majka dužna uzdržavati ili kako je već riješena situacija da živite s ocem na jednoj lokacije, a majka na drugoj? Po završetku srednje škole planirate se zaposliti ili nastaviti školovanje? Jeste se ikada obratili za pomoć CZSS?

Da, razvedeni su, majka nije zaposlena i zivi s njenom majkom. Receno joj je da nije sposobna za rad zbog trajne bolesti koju ima, i stoga nikad nije placala alimentaciju. 

Nakon zavrsene srednje skole planiram upisati fakultet i raditi studentski posao. 

Sto se tice socijalne, oni mi nikad nisu bili od pomoci jer se uvijek vjeruje babi i ocu jer im svasta tamo slazu. 

 

Nedavno su otac i baba poceli prijetiti da ce me izbacit iz kuce a ja ne vjerujem da je to moguce. Ako ne zivim s njima, jel ja imam pravo na neko uzdrzavanje s obzirom da jos idem u srednju skolu, a majka mi nije u mogucnosti placati to uzdrzavanje? I ako ostanem jos ove dvije godine s njima, kako da sprjecim to njihovo konstantno vrjeđanje, omalovazavanje i to da jednostavno ignoriraju cinjenjcu da su i meni potrebne neke osnovne stvari iz trgovine / novac da si ja sam kupim sve sto mi treba? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijatelju, pročitao sam tvoje postove letimično.

Žao mi je da si u takvoj situaciji, znam kako ti je - mogu se donekle poistovjetiti s tobom.

Jako si mlad, ne znaš ni sam još što bi od života niti sam sa sobom, a nemaš prave primjere i "smjerokaze" da te upute na pravi životni put.

Nisi ti ni kriv.

Sredina ti je toksična i valjalo bi se maknuti od takve obitelji, za tvoje dobro i razvitak.

Predlažem ti da nađeš neki posao, gdje poslodavac plaća smještaj, dalje od njih (pripazi samo na to da te poslodavac ne iskorištava i izrabljuje).

Isto tako, pošto si jako mlad i definitivno u razvoju, predlažem ti da pronađeš neko psihološko savjetovalište, psihoterapeuta koji bi te "mogao pratiti" i usmjeriti na pravi put. Ne bi bilo loše da terapeut bude muškarac.

Sretno, biti će sve OK!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Pozdrav

Trenutno imam 18 godina i pohađam srednju školu, živim u cetveroclanoj obitelji.

Situacija je sljedeca... otac i majka su rastavljeni ali majka ne placa alimentaciju/uzdrzavanje jer nije u mogućnosti raditi (bolest).

Otac zanemaruje apsolutno sve što mu kažem da mi treba. Od najbanalnijih stvari kao što je šampon, tramvajska karta, džeparac za užinu, hrana (ponekad je frižider prazan i kad si zelim napraviti sendvic ili nesto za skolu, nema skoro nicega a odbija mi davati novac za dzeparac). Kada ga pitam da kupi nešto od hrane, on odbija što god to bilo. Kad mi zatreba nešto od odjeće i obuće, ne usudim ga se ni pitati jer znam koji je odgovor. Mobitel, racunalo, odjecu i obucu si sam kupim kada imam novaca, a to bude samo preko ljetnih praznika jer jedino tada imam radno pravo putem ucenickog servisa. To ne bude bas puno novaca pa si nikada ne uspijem ustediti da imam i preko skolske godine. Radim od svoje 15. godine i radio bi i preko skolske godine kada bih imao radno pravo kao ucenik, a tog nazalost kod nas nema (sve sam proucio) 

 

On se izvlaci na to kako se nema novaca, kako je on jedini u ovoj kuci koji radi. Uredno placa rezije, za rucak u 90% slucajeva imamo, a za dorucak, veceru i meduobrok vecinom nije nista isplanirano i kada pitam za novac (10 - 20 kn) ili da se ode do trgovine nesto kupiti za jest, budem odbijen.

Novac vecinom trosi na svoju curu kod koje ide svaki dan, trosi oko 500 kn mjesecno na duhanske proizvode.

Jedina osoba koju slusa u kuci je njegova majka koja mu svakodnevno pravi popise sta treba kupiti, a niti jednom na taj popis nije dodana stvar koju ja predlozim. Vecina stvari koje predlozim su kucni resursi (npr. omeksivac, sampon itd), skoro pa nikad ne predlozim nista da se kupi "sto bi islo u moju korist".

Ukratko da kazem. Sta god ja trazio od njega, nema sanse da dobijem. Bilo to 10 kn za skolu, zilet, sampon, kila banana, majica, tenisice, nema sanse da ista dobijem.

Mjesecima me vec ignorira i govori kako se nema novaca a svaki dan je kod cure i svaki dan ili svaki drugi kupuje kutiju cigareta.

 

- Primanja su mu oko 6000 + njegova majka dobije van oko 700 kn. 

- Ja sam ucenik u srednjoj, jednom sam pao razred i ostala mi je ova i još jedna godina

- Redovno se skolujem, ne idem u vecernju skolu

- Imali smo otac i ja sukobe prije 2 do 3 godine i ja sam sa 15 16 godina imao probleme s ponasanjem, ali sada sam sasvim normalan.

- Oceva majka me uznemirava i mentalno propadam zbog nje. Sve mora bit po njenom jer je "kuca njezina". Ona mu govori sta treba kupiti u trgovini a to samo budu stvari za rucak, i nekad neki keksi i grickalice...koje..nebi vjerovali sakrije i govori da to nikad nije kupljeno. Cesto se dere po kuci, psuje i zivcani kada nesto nije po njenom. Zalazi u prostor koji je otac renovirao za nas (njen dio je odvojen ali wc djelimo) i tvrdi kako je i to njeno od kad je majka otisla. Jako toksicna osoba zatucanog mentaliteta. Isto kao i on govori da se nema novaca kada trazim za mjesecnu kartu, mjesecni dzeparac, nesto od stvari koje meni trebaju i pozdrzava svog sina apsolutno u svemu. Mene omalovazava i govori da sam maloumni kreten zajedno s njim kada kazem da bi htio upisati fakultet ili nesto slicno. Wc djelimo i rucak ona pravi pa je nemoguce da se ne sretnemo i ne komuniciramo.

 

E sad. Stvar je u tome sto se ja ocu izboriti za svoja prava i svoj mir. Prvenstveno zelim imat omoguceno ono sto imaju omoguceno svi koji zive standardnim nacinom zivota.

To je da ne budem nikad gladan i da imam sve sto mi treba u kuci a ne da stalno fali resursa i da me se salje u pm kad kazem da nesto fali u kuci.

A druga stvar je da zelim mir. Tu smo ja i otac ali je baba umjesana u sve. Ja se zelim maknit od nje i ne zelim da ona radi neke stvari za mene jer se jednostavno ne podnosimo. Rucak bi si sam pravio ali vec znam kolko bi me oboje iznapadali da pipnem nesto iz zamrzivaca ili frizidera sto je ona planirala pravit.

 

Prijavio sam jednom ovaj slucaju CZSS-u, socijalna radnica je pozvala mog oca na razgovor ali on je odbio doci i tu je bio kraj price.

Radnica se izvlacila na to kako sam ja punoljetan i da mi ne moze puno pomoci, otac i baba su joj svasta nalagali da sam previse zahtjevan i da stalno trazim novac. 

Zadnje sto je rekla je njezin prijedlog da tuzim mamu zbog ne placanja alimentacije. Mama mi je tesko bolesna i ona to zna 🙂

Ne pada mi na pamet tako sta napraviti.

 

Sad me zanima kome bi se ja trebao zaliti na ovo. 

Jel bi ista pomoglo kad bi CZSS-u slao dopis?

uređeno: od Revolted122
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete od CZSS tražiti isplatu jednokratne financijske pomoći. 

Trebate otići osobno u centar, tražiti da Vam daju obrazac (zahtjev) za isplatu pomoći i da Vam kažu koju dokumentaciju trebate priložiti (potvrdu škole o redovitom školovanju, bilo kakvu potvrdu koja dokazuje bolest majke itd.) 

Ako smatrate da Vam socijalne radnice ne pomažu, a trebale bi, teško se možete žaliti na njihovo postupanje ukoliko nemate pisani trag da ste im se službeno obratili za pomoć. Zato je važno da s njima nikada ne komunicirate preko telefona nego da inzistirate da Vas prime osobno u centru. Nakon svakog razgovora sa strankom u centru se obavezno sastavlja zapisnik,a istinitost sadržaja istog potpisom potvrđuju svi prisutni. Ako niste zadovoljni sa sadržajem zapisnika, ili ako smatrate da je nepotpun, tražite da se ispravi/dopuni i tek kad ste zadovoljni onda ga potpišite. 

Primjerak zapisnika ćete dobiti i važno je da ga čuvate. 

Nakon što podnesete zahtjev za isplatom pomoći će centar morati donijeti rješenje kojim Vam se zahtjev ili uvažava ili odbija. Na to rješenje, ako ste nezadovoljni, možete izjaviti žalbu. 

Probajte stupiti u kontakt s Udrugom ''Korak u život'' - oni Vam možda mogu pomoći savjetima i eventualno stipendijom ukoliko uspijete upisati fakultet. 

Sretno. 

uređeno: od Perzephone
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija