Jump to content

Molim pomoć, nekretnina.


Sutalo75

Preporučene objave

Pozdrav svima. 

Ispričavam se na podužem i kompliciranom postu. 

Većinski sam vlasnik po gruntovnom izvatku, 27/45. Radi se o dva stana koja se nalaze na istom i tavanskog prostoru kojeg smo adaptirali (i još uvijek adaptira o nakon 10 god). Naime, moji roditelji su mi darovali jedan stan u svrhu podizanja kredita za adaptaciju potkrovlja, međutim, nekretnina nije mogla biti jamac jer nije etažirana. Ja sam jedino dijete, pa etažiranje nije bilo prioritet jer bi isto i tako pripalo jednog dana meni, koje bi isto tako jednog dana ostavila svojoj djeci. Na samu adaptaciju tavanskog prostora, dobila sam usmeni pristanak svojih roditelja. Napominjem, da je nekretnina građena prije 1962. I ima preko 150 godina. Odnosi su bili u redu. 

U tom istom stanu koji su mi roditelji darovali, živjela sam od malena. U drugom stanu živi moja obitelj s dvoje male djece i polu braća moje majke koji su osobe s posebnim potrebama. Mama je s njima sklopila ugovor o doživotnom a ja sam im skrbnik. Svako od njih troje dijeli vlasništvo nad istim u omjeru 1/3.

Adaptacija tavana je rađena preko dva navedena stana u prizemlju. Betonska deka, glazura, kompletno novo krovišta, krvni prozori itd. 

Nažalost, s vremenom su se narušili međuljudski odnosi između majke i mene do te mjere da se ona sada prijeti kako će mi oduzeti natrag darovanu nekretninu i kako mi uopće nije dala pristanak za radove. 

Kako mogu zaštititi svoju investiciju i svoju obitelj? 

Hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oduzeti bi značilo da bi imala pravo odustati od darovanja, ili ga opozvati. Za odustanak nema pravnog temelja jer je došlo do ispunjenja darovanja. Može probati sa opozivom no za to su potrena dva razloga. Prvi je opoziv zbog osiromašenja gdje bi se radilo o tome da je darovatelj toliko osiromašio da više nema sredstava za svoje uzdržavanje. Ali ako se je sam do toga doveo namjerno ili grupom nemarnošću, te ukoliko je od darovanja prošlo 10 godina, nema osnova za takav opoziv.

Drugi je opoziv zbog grube nezahvalnosti obdarenika tj. vas gdje bi trebala dokazati da ste prema njoj ili članovima uže obitelji učinili djelo kažnjivo po kaznenim propisima ili ste se teže ogriješili o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove uže obitelji. Prestanak prava na opoziv darovanja u tome slučaju istjeće rokom od godine dana kada je saznala za razlog opoziva. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija