Jump to content

NE VRAČANJE LIJEČNIČKE POTVRDE OD POSLODAVCA

inspektor_REX

Preporučene objave

Pozdrav,

Obavio sam nedavno liječnički pregled u jednoj privatnoj poliklinici, koji mi trebao za posao, na teret tadašnjeg poslodavca, tj. HZZO-a.

Ubrzo smo raskinuli ugovor, te mi iz inata, jer sam vrlo kratko radio, nisu htjeli vratiti liječničku potvrdu. 

Sada sam našao isti posao u drugoj firmi, te mi je potrebna ta liječnika potvrda za zapošljenje. Poliklinika mi ne želi dati kopiju te potvrde. (Navodno daju samo onima koji su je platili 🙄 )

Zanima me jel prošli poslodavac po zakonu meni bio dužan vratiti tu potvrdu o lijecničkom, sa ostalim papirima nakon otkaza ? 

Hvala

uređeno: od inspektor_REX
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 130. Zakona o radu -

"Poslodavac je dužan u roku od osam dana na zahtjev radnika izdati potvrdu o vrsti poslova koje obavlja i trajanju radnog odnosa.

Poslodavac je dužan u roku od petnaest dana od dana prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa.

Poslodavac u potvrdi iz stavaka 1. i 2. ovoga članka ne smije naznačiti ništa što bi radniku otežalo sklapanje novog ugovora o radu."

Hmmm...

Vračeno mi je sve ovo nabrojano "isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te mu izdati potvrdu o vrsti poslova koje je obavljao i trajanju radnog odnosa. " 

Nigdje se izričito ne spominje ta liječnička potvrda ili to spada pod ove "isprave" ? :confused:

uređeno: od inspektor_REX

Sve isprave koje su vaše, a koje ste dostavili i predali poslodavcu u svrhu zasnivanja radnog odnosa/ostvarivanja kakvih prava iz radnog odnosa ili u vezi s njim, poslodavac vam je dužan vratiti.

Po mom mišljenju, i konkretna isprava spada u navedeno, neovisno o tome tko je platio pregled te bih na vašem mjestu, pozvao pisanim putem (pošta preporučeno s dostavnicom) poslodavca da ih vrati, pozivajući se na navedeni članak.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija