Jump to content

Upis promjene članova društva u sudskom registru


Daniro Kompas d.o.o.

Preporučene objave

Molimo za mišljenje vezano za upis promjene članova društva u sudskom registru.

U konkretnom slučaju postojala su dva člana društva, od kojih je jedan član (d.o.o.) postao neaktivan i bez osobe ovlaštene za zastupanje.

Tom članu društva Trgovački sud je postavio likvidatora (Javnog bilježnika) koji je 2004. godine prodao poslovni udio drugom članu društva, čime je drugi član postao jedini član Društva.

Prema Ugovoru o ustupu poslovnog udjela (javnobilježnički akt), a i sukladno ZTD-u, direktor Društva je bio u obvezi izvijestiti Trgovački sud o promjeni upisa u knjizi poslovnih udjela izvršenih na temelju Ugovora,  što je u zakonskom roku od 3 dana i učinjeno, te registarskom sudu poslana obavijest o promjeni u knjizi poslovnih udjela uz dostavljeni Ugovor o ustupu poslovnog udjela te ispis Knjige poslovnih udjela.

Obzirom da Sudu tada nije dostavljen uz dokumentaciju i ispunjen obrazac Prijave za upis promjene u sudskom registru (što je naš propust), promjena članova Društva nije nikada izvršena u registru. Također, Sud nije nikada izvijestio o postojanju zapreke za upis promjene u registru niti pozvao da se izvrši dopuna.

Obzirom da su se pravila za upis u sudski registar u međuvremenu promijenila, te je upis u sudski registar moguć na temelju akata ne starijih od godinu dana, molimo za savjet kako sada izvršiti upis promjene članova društva na temelju javnobilježničkog akta koji je dostavljen Sudu 2004. godine i nalazi se u zbirci isprava. 

Unaprijed zahvaljujemo za mišljenje.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni osobno, ovdje nešto nije jasno ? :
Ako je javni bilježnik, prenesao, dio poslovnog udjela - suosnivača, na drugog - suosnivača - više se ne radi, o Suvlasništvu, već - Vlasništvu. A s obzirom da je bivši suvlasnik bio i Odgovorna Osoba 
u istoj radnji, se mijenja i Odgovorna Osoba - i s obzirom da je sad samo jedan osnivač, logično je da 
je vas upisao kao Odgovornu Osobu,,  osim, ako,(vi) navedeni osnivač, ne priloži dokumentaciju, za neku drugu osobu koja če biti, Direktor - ta, soba mora biti prisutna i potpisati suglasnost da za imenovanje za direktora.
Sve navedeno - Javni bilježnik dostavlja trgovačkom sudu, na provedbu - osim, ako ste sa bilježnikom dogovorili, da će te vi osobno predati dokumentaciju na trg. sud, sa priloženim uplatnicama, taxa i objava u
NN - ma. - dovoljno je,, da svu dokumentaciju, predate, a da ne priložite navedene uplatnice - navedena radnja u sudu neče biti provedena.
Ali, vratimo se na Bilježnika - njegova obaveza je, da vas pita - koga imenujete za Direktora,, sebe ili
neku drugu osobu ? - po vašem odgovoru, on provodi navedenu odluku.
Kod prijenosa Firme, postoji - 1 Ugovor i 3 Odluke, koje vi , donosite.
Prva radnja - Ugovorom stjecanje Vlasništva - sad, kad ste vlasnik, ,Vi donosite Odluke - a) imenujete odgovornu Osobu - b ) donosi te odluku o sjedištu firme - d) donosi te odluku (ako želite ) o promjeni
imena firme - plati te bilježniku, njegove troškove + troškove objava,,itd - dajete bilježniku, br. tel, 
da vas izvjesti, kad radnje budu provedene - po provedbi navedenih radnji u sudu, Osobno 
odlazi te u Sud, podiči novo Sudsko riješenje.,, i, to je to.
------------------
Sad, Vi, navedi te - koja radnja, od gore navedenih - nije obavljena ?
Da, ustanovimo, gdje je greška, i to je istu učinio. - Vi - Bilježnik - Sud.
poz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na trudu i komentaru. U međuvremenu smo uspjeli saznati što je potrebno da upis promjene u sudskom registru bude proveden. Osim prijave za upis u registar sudu nismo dostavili ni odluku o izmjeni društvenog ugovora (kojom društveni ugovor postaje akt o osnivanju), kao ni uplatnice za objave koje ste naveli. 

Samo za pojašnjenje što Vam nije bilo jasno iz našeg posta, manjinski član društva prestao je postojati, nije imao ni odgovornu osobu te je sud tom članu postavio likvidatora (javnog bilježnika) koji je drugom većinskom članu prodao taj poslovni udio, čime je drugi član (ujedno i direktor) postao jedini. Direktor je odmah u zakonskom roku od 3 dana dostavio registarskom sudu Ugovor o ustupu te ispis knjige poslovnih udjela, što nije očito bilo sve što je potrebno da se izvrši upis promjene u registru. 

Nadamo se sada da problem neće biti Ugovor o ustupu poslovnog udjela koji je iz 2004.godine. Očito da bilježnici tada nisu provodili postupak do kraja, jer da jesu, to bi već odavno bilo riješeno.

Lp

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Daniro Kompas d.o.o. je napisao:

da bilježnici tada nisu provodili postupak do kraja, jer da jesu, to bi već odavno bilo riješeno.

Lp

To je greška, Javnog Bilježnika, jer je normalno - i obavezno promjenit  Društveni Ugovor, jer isti se (gdje ima 2 ili više osnivača - suvlasnika) po svom sadržaju i formi razlikuje, na Društveni Ugovor, gdje je samo
jedan Osnivač - ali, nije zamjeriti ni Bilježniku, jer su se i oni, kao i Odvjetnici, razvrstali ( uz sav rad u domenu bilježnika) - tko je Specijalista, 
za Osnivanje Trg Društava, drugi za Ostavinske radnje,,itd.
Bitno je da ste našli, gdje je problem.
poz.
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija