Jump to content

Devizna stednja i nasljedstvo


v_rex

Preporučene objave

 Pozdrav, umam pitanje u vezi ostavinske raaprave. 

 

 Ugl, zena i ja imali smo ugovor o dozivotnom uzdrzavanju sa njezinom bakom i sa djedom. Predmet tog ugovora je bio njihov stan.

 Oni su za zivota odrzavali prisan kontakt sa unukom (mojom zenom), koja ih je posjecivala, zvala svakodnevno i opcenito bila osoba od ljubavi i povjerenja. Njihov sin (dakle, moj punac) je nezaposleni alkoholicar koji nije pokazivao previse interesa za svoje roditelje, osim kad bi dolazio zicati novac. Zbog cijele te situacije, zenini baka i djed su za zivota nama dali i svoju deviznu stednju (dakle, novac koji su spremali za sprovod i jos malo preko, nikakve sulude cifre). Taj novac su nam dali iz dva cisto prakticna razloga: prvi je taj sto bi taj novac inace nasljedio i 'strajbao' sin, koji nije osoba od povjerenja; a drugi je taj sto kad oni umru, novac nam treba za sahranu istoga dana i ne moze se cekati par mjeseci da se zavrsi ostavinska rasprava pa da bi se eventualno doslo do novca za sprovod. Znaci, najprakticnije je bilo da je taj novac kod nas. Mi smo ga uz njihovu bankovnu punomoc i uz njihovo usmjeno odobrenje, prebacili na nas racun par mjeseci prije njihove smrti. Novac smo na nas racun prebacili u ozujku 2020, djed je umro u srpnju a baka u studenom. Sprovode smo organizirali i uredno platili (sa svojeg tekuceg kunskog racuna), dok su devize skupa sa nasom stednjom na nasem deviznom racunu. 

  Ovih dana je ostavinska rasprava. Koliko se kuzim u stvari, stan nije predmet nasljeđivanja jer smo za njega imali ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Punac kaze da taj ugovor mora nositi na ostavinsku jer su mu tamo tako rekli. Zasto?!? Zanima me jos i vise, mozemo li imati problema zbog one devizne stednje, s obzirom da nemamo nikakvu potvrdu da su nam oni taj novac poklonili jer se radilo o usmjenom dogovoru. Napominjem da je taj novac u trenutku smrti i bake i djeda vec mjesecima bio na nasem racunu.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija