Jump to content

Darovanje nekretnine pod ugovorom o uzdržavanju


jason_bourne

Preporučene objave

Poštovani,

Da li je moguće darovati nekretninu koja je predmet ugovora o uzdržavanju te ugovor nije uknjižen u zemljišnu knjigu kao teret. Strana ugovora koja je davatelj uzdržavanja se ne pridržava svojih obveza, a ugovor je potpisan davno. Ako to nije moguće, da li je onda moguć raskid ugovora te kojim putem se može raskinuti?

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je darovati nekretninu, jer svatko može raspolagati svojom nekretninom kako hoće dok je živ i dok je njegova. Upis u zemljišne knjige ugovora o doživotnom uzdržavanju ima samo publicitetnu funkciju, da se onaj koji takvu nekretninu kupi ili dobije u slučaju spora radi povrata, ne može pozivati da nije znao da postoje neka prava trećih na toj nekretnini, ali čak i da je ugovor o doživotnom uzdržavanju zabilježen u zemljišnoj knjizi, ona se i dalje može darovati.

Bilo bi, dakako, sigurnije prvo raskinuti ugovor o doživotnom uzdržavanju, jer se tako izbjegavaju budući sporovi, a ugovor se raskida isto onako kako je sklopljen - u pisanom obliku i solemniziranom aktu ili ovjerenom od strane suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija