Jump to content

Ugovor o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju


arhont

Preporučene objave

Molim Vas informaciju.

Otac i majka su pola pola vlasnici nekretnine u kojoj živimo. Nakon smrti oca, njegov dio dijeli se na majku, mene i sestru pa smo sestra i ja imali svaki po 1/6, a majka 4/6. Majka već neko vrijeme (cca 7 godina) živi s drugim muškarcem koji brine o njoj jer je teško pokretna, ajmo reć da se taj muškarac nada penziji nakon smrti majke, i neka mu, zaslužio je. Koliko god grubo zvučalo, a s obzirom na stanje majke, ne vidim drugi motiv da bi bio s njom. Žive od majčine penzije i što im mi (sestra i ja) pomognemo. Skromno, ali im ništa ne fali. Pred cca 3 godine je majka darovnim ugovorom darovala svoj dio meni i sestri, tako da smo sestra i ja sada vlasnici kuće pola pola.  Kuća nema nikakvih tereta.

Ono što me brine - može li majčin partner nakon njezine smrti što potraživati na ime uzdržavanja (uzdržavanje je isključivo u pomoći/njezi, ne financijski), čak me brine da ne postoji nekakav ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju između majke i njenog partnera, koji čeka da ugleda svjetlo dana. Ako bi takvo što i postojalo, da je npr. potpisano prije nego je nekretnina darovana sestri i meni, što bi to značilo za nas?

Ponavljam, odnos im je uredan, kao i naš međusobni, pomažemo im i taj čovjek se brine za našu majku, ali...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pretpostavljam, po ovome što pišete, pretpostavljam da u zk izvatku za kuću nema nikakvih tereta, jer biste za njih vi znali.

u pravilu ako ljudi sklope ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju, onda i traže zabilježbu tog pravnog posla u zemljišnoj knjizi.

vezano za vaš konkretni slučaj, vi ste nekretninu stekli darovanjem od majke i uredno ste se uknjižili kao vlasnici.

ako je i prije trenutka darovanja postao ugovor, to je za vaš slučaj nebitno, obzirom da vrijedi načelo povjerenja u zemljišne knjige.

šanse da partner provede ugovor (ukoliko takav postoji), a nakon što ste vi postali vlasnici a on zabilježbu ugovora nije zatražio, su gotovo nepostojeće.

7 godina se već smatra nekakvom izvanbračnom zajednicom, kasnije on može tražiti po zakonu o nasljeđivanju ono što mu pripada, ako majka ima još nešto od drugih nekretnina i /ili pokretnina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija