Jump to content

Obiteljska mirovina


Vio1

Preporučene objave

Pozdrav, potreban mi je savjet po pitanju obiteljske mirovine. Predan je zahtjev za obiteljsku mirovinu u ime maloljetnog djeteta, nakon smrti oca. Nazalost, otac nije ostvario uvjete staza osiguranja niti mirovinskog staza te je zahtjev za priznanje prava na obiteljsku mirovinu odbijen.

Rijec je o maloljetnom djetetu (trenutno 17 godina), majka je ziva, medutim ne brine se za dijete. Dijete od 9 godine nije zivjelo s majkom, vec s ocem i bakom. Obzirom da se radi o starijoj maloljetnici, socijalna sluzba ne poduzima nikakve pravne korake vezano uz oduzimanje skrbnistva majci, te samim time nitko od djetetovih bliznjih koje se skrbi o njemu nema nikakva prava.

Zanima me imate li nekakav prijedlog za osnovicu za zalbu. Nazalost, zbog djetetovih godina, relevantne sluzbe ne zele pokrenuti nikakve postupke (jer ce dijete prije postati punoljetno nego li se postupak okonca). Ili bilo kakav savjet kako se dalje ponijeti u ovoj situaciji, kome se obratiti, jer su nam ruke vezane obzirom na jednog zivuceg roditelja (probali smo podici tuzbu protiv majke, medutim odbijeno je kao neosnovano, odnosno na nacin da baka nema pravo podizati tuzbu; kao sto sam vec navela socijalna sluzba ne zeli nista poduzimati po tom pitanju). jasno nam je da otac nije ostvario dovoljan staz, medutim, zanima me postji li bilo kakav nacin kako da se djetetu osiguraju makar neka primanja, makar za vrijeme skolovanja.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je dijete dodijeljeno da živi s majkom, tada je trebala biti donesena nekakva odluka suda u obiteljskom postupku o tome. U tom postupku je trebala biti određena i alimentacija po majci, koju sada samo treba prisilno ovršiti ako takva odluka postoji. Ako ne postoji, sada je vrlo problematično tko će u ime maloljetnice podnijeti tužbu, s obzirom da je majka njezin jedini zakonski zastupnik, a ona neće podići tužbu protiv sebe (u najgorem slučaju, maloljetnica može čekati do punoljetnosti, pa takvu tužbu podnijeti sama).

Nažalost, bez takve odluke nije moguće odrediti niti privremeno uzdržavanje od strane centra za socijalnu skrb. A što se tiče obiteljske mirovine, tu treba ulagati žalbu i kasnije pokrenuti upravni spor - je li roditelj barem navršio 5 godina staža osiguranja ili najmanje 10 godina mirovinskog staža?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informacijama.

Nažalost, preminuli roditelj nije ostvario 5, odnosno 10 godina staža.

Dijete nije bilo dodijeljeno majci, odnosno (prema preporukama centra za socijalnu skrb) izmedu majke i oca potpisan je Sporazum o brizi o djetetu i njegovom boravištu, kojim su se roditelji dogovorili da je dijete povjereno na skrb ocu. Isto je i općinski sud presudio da se dijete povjerava ocu na življenje, a majka je dužna na mjesečnoj bazi uplaćivati određeni financijski iznos. Međutim, to se nikada nije dogodilo, odnosno nikakava sredstva djetetu nisu bila uplaćivana. Također, mi kao teta/baka koje se trenutno brinu o djetetu, nemamo nikakve ovlasti po tom pitanju, a kao što sam gore već navela CZS zne pokreće ništa (uz obrazloženje dugotrajnosti postupka i trenutne dobi djeteta; uskoro će navršiti 18 godina); nažalost, mi smo imali povjerenja u CZS i samim time dosta vremena izgubili, a sada smo u situaciji da se samo čeka djetetova punoljetnost....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je tako, onda otac nije niti ostvario pravo na mirovinu iz kojega bi se prava izvodilo pravo djeteta na obiteljsku mirovinu.

Svakako bi trebalo zahtijevati ova sredstva dospjelog, a neplaćenog uzdržavanja od majke, jer to centar ne radi po službenoj dužnosti, ali može dijete kada napuni 18 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija