Jump to content

Marac86

Preporučene objave

Poštovani,

moja situacija je slijedeca:

Zemljiste od 2895 kvadrata je "pronađeno" kod sređivanja zemljišnih knjiga od strane Grada kao "naknadno pronađena imovina", te je moj otac uknjižen kao vlasnik 2011. godine kao bakin pravni slijednik. Problem je što su na tom zemljištu izgrađene dvije stambene zgrade te cesta ( 1976. godine ), između tih zgrada je park, te je još jedan dio zemljišta livada. Grad je 2014. godine nekakvim zapisnikom rasparcelizirao česticu na više njih tako da svaka odgovara jednom objektu. U zemljišne knjige su upisali oca kao vlasnika livade od 385kv, a za ostale čestice su pojedinačnim ispravnim postupkom na cestu i park upisali grad, a na zgrade etazirano vlasnike stanova. Mi smo u roku poslali prigovor na postupak i trazili da se oca upiše kao vlasnika čestica i trenutno za status prigovora u ZK PIŠE : UDOVOLJENO i čeka se otprema.
Ono što mene zanima konkretno da li možemo očekivat nekakvu naknadu za to  ako sam dobro shvatio "de facto" oduzeto zemljište, i koji su u biti slijedeći koraci koje možemo poduzeti, i kako će se situacija dalje odvijati ako netko ima iskustva.
Hvala svima na bilo kakvom odgovoru.
Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate prvo ustanoviti činjenice - kakvim zapisnikom su 2014. rasparcelirane čestice, je li prethodno vođen postupak u u kojem se utvrdilo da je grad vlasnik ili suvlasnik itd. Neko rješenje, na koje je trebala biti ostavljena mogućnost žalbe, trebalo je biti doneseno, pa bi iz toga rješenja trebalo biti viđeno koje su se odredbe kojeg propisa primjenjivale (Zakona o izvlaštenju, možda?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, hvala na aktivnosti na temu.

Naziv zapisnika je "Zapisnik povodom preoblikovanja zemljišnih knjiga" na osnovu zakona o zemljišnim knjigama. Grad ( provjereno u gruntovnici i arhivu ) definitivno nema nikakvu dokumentaciju o tome kako su ušli u vlasništvo čestice, pretpostavljamo da baka nikad nije dala pristanak i s time i ikad primila kakvu naknadu. Još jedna zanimljivost je da sve zgrade u tom kvartu imaju za postupak gradnje neku odluku općinskog sekretarijata tada bivše Općine kojoj je pravni slijednik Grad, osim te dvije zgrade na našoj čestici. Pretpostavljamo da se u pojedinačni ispravni postupak za upis u Z.K išlo iz tog razloga jer grad nema nikakvu drugu podlogu za to. Uglavnom naš prigovor na postupak je udovoljen, postoji datum rješenja, ali s datumom otpreme čekaju već eto više od tjedan dana pa se polako pripremamo na sve mogućnosti.

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš iz razloga jer je udovoljeno sam jako znatiželjan i nestrpljiv, a i malo zabrinut pošto je jedna od čestica javna cesta, na koju sam prilično siguran da se fizička osoba ne može upisati, a i sumnjivo mi je malo da nas upišu u svaku etažu od oba dvije zgrade. Pretpostavljali smo da će nas iz navedenih razloga poslati direktno na parnicu pa tamo eventualno osporiti zahtjev ili ponuditi nekakvu naknadu. Sve mi se čini da je ovo vrlo jedinstven slučaj jer pretraživajući sudske prakse na ništa slično nisam naletio. Molim Vas još samo vaše mišljenje o svemu tome, ako ga ima. Hvala

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija