Jump to content

Redovni otkaz i njihov otkaz


Anpr

Preporučene objave

Pozdrav,

Nakon što sam zatražila otkaz u siječnju sporazumno smo se dogovorili da će raskid ugovora biti nakon ukidanja restrikcija zbog pandemije. No, međutim oni su sporazumni tražili sa 28.02.

Zbog više situacija tijekom rada nisam pristala na sporazumni do 28.02. 

16.02. odlukom da ću zatražiti redovni raskid ugovora i naknadu za nekorištni godišnji odmor, oni uzvraćaju otkazom na moj zahtjev koji ističe 28.02. sa korištenjem mog godišnjeg odmora.

Zanima me koje su moje opcije sad pošto je ovaj način nepovoljan za mene, a poslodavac odbija daljnji razgovor?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otkazni rok po ugovoru bi trebao biti 15 dana, a neiskorišteni godišnji je 22 dana. Ja sam otkazala redovnim otkazom, a oni su mi vratili da mi radni odnos traje do 28.02. nakon iskorištenja godišnjeg odmora i da jedina obveza prema meni je plaća za veljaču.  

S time da od početka ugovora na savjete knjigovođe mijenjali su politiku isplate plaće. 

Minimalna dogovorena netto plaća je bila 5000,00 plus normalni dodatci, da bi potom da izbjegnu plaćanje punih doprinosa po uzoru na ostale poslodavce to postalo 4000 netto plus Bonus od 1000,00.

Zatim se počeo samo prepisivati fond sati i zbog pada prometa je to postalo 5000 fiksno da bi na kraju završilo na 4000 od potpore.

S obzirom na savjete knjigovođe pretpostavljam da će za veljaču ići samo čista metro plaća iz ugovora, a ostat ću zakinuta i za razliku godišnjeg plus otkazni rok nije se niti spomenuo. Upozorila sam ga da jedino po ugovoru može otkazni rok, a ne godišnji i da na to ne pristajem. Na sastanak se oglušio rekavši da smo dosta razgovarali.

Inače su strani državljani.

uređeno: od Anpr
Nadopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da znam da jesam. Sad ne znam koji mi je postupak. Zbog samog načina komunikacije i situacija u kojima smo se već par puta objašnjavali, želim ovo proći do kraja. 

Komunikacija nam je preko poruka bila tako da imam i gdje izričito ne pristajem na to. Rasporede sati i platne liste osim zadnje dvije imam sve.

IMG_20210218_214826.jpg

uređeno: od Anpr
Nadopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, imate prostora za podnošenje Zahtjeva za zaštitu prava radnika. Eventualno možete pričekati da zaprimite Otkaz ugovor o radu, pa postupati nakon cjelovitog uvida u dokument. Jedino trebate paziti na rok od 15. dana, a koji teče od dana dostave odluke kojom je povrijeđeno Vaše pravo, odnosno od saznanja za povredu prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niti meni taj dio nije jasan. To mu je sastavila knjigovođa, a u mom raskidu je navedeno da tražim naknadu za neiskorišteni godišnji. U razgovorima imam jasno gdje ne pristajem na takav raskid, a sastanak mi je odbio.

Problem je što su oni upućeni samo u dio kako da ih radnih ispadne sa što manje davanja.

A, 3. I 4. Je njihovo samoinicijativno i to su si uzeli sami za pravo.

Također ih želim prijaviti i inspektoratu samo zbog načina na koji provode samovolju, a nisu u stanju ispoštovati zakone zemlje u koju su došli, s tim da napočetku sve je bila pjesma dok nije trebao prvi obračun, a čovjek je sam pravnik i otišao iz zemlje zbog loše politike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino ako su to napravili kao odgovor na moj redovni otkaz koji sam im dostavila,a on ne traži njihov potpis po špranci, a teško da ću tako nešto potpisati time više što izbjegavaju sastanak.

Ma ne brinem se toliko jer znam da su u krivu samo se želim detaljno pripremiti prije nego što dobijem sve poštom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav, da se oglasima na epilog. Nakon konzultacije s vama, zvala sam još besplatni pravni telefon, a potom sam se obratila dvama sindikatima zbog besplatne pravne zaštite.

Jedan sindikat mi je odgovorio da nakon redovnog otkaza nije bitno što oni kažu nego ima procedura za to, ali da mi više ne može pomoći jer nisam član i da se oni rade na predmetima ljudi koji su od naših poslodavaca u drugim zemljama.

Za drugi sindikat tj istarski sam se prijavila za članstvo i objasnila zašto se prijavljujem. No, bez tromjesečnog članstva i plaćanja članarine nemam pravo uživanja u njihovim povlasticama, ali mi je jasno objašnjeno da su im principi solidarnost i članstvo jer su oni kao neprofitna organizacija. Samo sam im se zahvalila.

Napisala sam samostalno zahtjev za zaštitu prava 21.2. gdje sam krenula od lažnog navoda pa do pojedine stavke u ugovoru pošto je usmeni dogovor prekršen tri puta u toku rada.

Danas sam dobila odgovor da praktički pristaju na sve. Oslobođena sam otkaznog roka, imam punu nadoknadu plaće i naknadu za sav ne iskorišteni godišnji.

Eto. Epilog. Donekle zadovoljavajući, još jedna škola gdje sam prvi put išla  korak dalje sa procedurom.

Hvala još jednom na savjetima, brzim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija