Jump to content

Nasljeđivanje ovrha preminulog roditelja bez nasljedstva


emra

Preporučene objave

Poštovani,

Suprugov roditelj je blokiran dugi niz godina, iznos je visok i nije nam u potpunosti poznat današnji iznos duga. Roditelj je trenutno bez primanja (više godina) po bilo kojoj osnovi, te je uzdržavan od strane nas dvoje. Također, živi i ima prijavljeno prebivalište u nekretnini koja je u vlasništvu mene i supruga. Po smrti, roditelj ne ostavlja mom suprugu nikakvo nasljedstvo, jer ni ne posjeduje apsolutno ništa, osim spomenutog duga.

S obzirom na loše zdravstveno stanje roditelja, ja postajem zabrinuta za eventualno nasljeđivanje navedenih dugova (koji iznose po našim procjenama preko 200 tisuća kuna). Jasno mi je iz zakona da nasljednici prihvaćanjem nasljedstva prihvaćaju i odgovaranje za dugove preminulog do iznosa vrijednosti nasljedstva (ili tome slično). No, ukoliko nema nasljedstva, nema ni preuzimanja duga, zar ne?

Zabrinuti smo jer o njemu u potpunosti skrbimo i stanuje u našem stanu. Od imovine ne posjeduje ništa - sve je za života rasprodano s ciljem otplate dijela dugova, osim manjeg komada zemljišta koje je darovnicom davno (prije otprilike 15-ak godina, no ipak nakon što je ovršen) pripisano mom suprugu (sinu dužnika) što nas malo brine. Vrijednost zemljišta nije velika, zapravo je simbolična naspram vrijednosti duga. Dug zbog kojih je roditelj ovršen/blokiran jest na ime javnih davanja, a nastao je temeljem poslovne aktivnosti roditelja, s kojom nitko od članova obitelji nije bio na ikakav način povezan.

Može li suprug po smrti roditelja naslijediti taj dug? Može li spomenuto darovano zemljište na neki način to omogućiti? Suprug je siguran da ne može naslijediti dug, no ja sam jako nepovjerljiva i zabrinuta, stoga Vam se ovdje obraćam.

Hvala unaprijed na pomoći i savjetu. 

Lijep pozdrav.

uređeno: od emra
razjašnjavanje malo nejasne rečenicee
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , emra je napisao:

No, ukoliko nema nasljedstva, nema ni preuzimanja duga, zar ne?

Tako je.

prije 1 sat , emra je napisao:

Može li suprug po smrti roditelja naslijediti taj dug?

Ne, ako se odriče nasljedstva.

prije 1 sat , emra je napisao:

Može li spomenuto darovano zemljište na neki način to omogućiti?

Ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija