Jump to content

Nasljedivanje novaca sa mirovinskog 1 i 2 stup, raznorazne naknade


ella01010

Preporučene objave

Postovani, imam pitanje. Majka mi je preminula prijevremeno nakon teske bolesti te smo ja i sestra(maloljetna) nasljednice po pravomocnom rjesenju. Mama je imala kredit kojem je glavnica za otplatiti jos otprilike 80 000 kuna, kredit nenamjenski u rba bio je osiguran ali ona je prestala placati to osiguranje te minus na racunu od 9000 kuna. Na mirovinskom 2 stup ima malo vise od glavnice, nesto na 1 stupu a na racun je jos uplacivano ili bi trebalo biti i invalidnina, djecji doplatak, novci od bolovanja te solidarna pomoc koju je poslodavac uplatio na temelju solidarne pomoci clanovima obitelji umrlog radnika. Na kraju ispadne da ima malo vise od kredita/minusa. Zanima me da li banka ima pravo naplatiti kredit i uzeti sav iznos koji mi nasljedujemo? Da li se s bankama dogovara, jer ne mogu nista naci u vezi toga? 
Znam da po zakonu nasljednik je odgovoran za dugove do visine nasljedenog ali nigdje ne pise na koji ncin se to naplacuje i da li je dozvoljeno uduzimati neke uplate koje bi po zakonu trebale pripadati nama?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

Ovakva dugovanja se naplaćuju isključivo u ovršnom postupku koji se pokreće u odnosu na nasljednike.

Hvala vam na odgovoru. Da li su onda naknade koje su uplacivane izuzece od ovrhe kao npr naknada za smrt radnika te primanja po osnovi socijalne skrbi, djecji doplatak, doplatak za pomoc i njegu na temelju clanka 172. Ovrsnog zakona?  A sto je sa bolovanjem te isplatom neplacenog godisnjeg odmora? 

Sto bi onda znacilo da bi oni mogli pokrenuti ovrhu nad nasom imovinom u slucaju da ne bi placali kredit? Znaci pretpostavljam kada bi dosle u banku oni bi nam trebali isplatiti te iznose te u slucaju da mi ne bi placali kredit imaju pravo pokrenuti ovrsni postupak. Ili sam krivo shvatila? Inace mama nije bila u ovrhi. 

A mirovinsko sa 1 i 2 stupa vidim da je izuzeto od ovrhe na stranici rba. Medutim da li je to stvarno tako? https://www.rmf.hr/12-koliko-su-sigurna-sredstva-prikupljena-na-osobnom-racunu-svakoga-clana/193

Da li je i moja sestra kao maloljetnica odgovorna za taj kredit ili ne? Ona je upravo napunila 16 godina.
 

 

prije 23 sati , Borbena7 je napisao:

Imate li financijsku mogućnost obročno otplaćivati dug?

Trenutno ne jer sam na neplacenom dopustu radi bolesti oca ali planiram se vratiti uskoro (jer radim u drugoj drzavi) pa bih tada imala tu mogucnost. Sve ovisi o zdravstvenom stanju oca, ali do 6tog mjeseca se moram vratiti. 

 

uređeno: od ella01010
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , ella01010 je napisao:

Da li su onda naknade koje su uplacivane izuzece od ovrhe kao npr naknada za smrt radnika te primanja po osnovi socijalne skrbi, djecji doplatak, doplatak za pomoc i njegu na temelju clanka 172. Ovrsnog zakona?  A sto je sa bolovanjem te isplatom neplacenog godisnjeg odmora? 

Ovo za sada uopće nije predmet ovršnog postupka. Oni tek trebaju pokrenuti ovrhu na Vašim novčanim sredstvima.

prije 13 sati , ella01010 je napisao:

Sto bi onda znacilo da bi oni mogli pokrenuti ovrhu nad nasom imovinom u slucaju da ne bi placali kredit? Znaci pretpostavljam kada bi dosle u banku oni bi nam trebali isplatiti te iznose te u slucaju da mi ne bi placali kredit imaju pravo pokrenuti ovrsni postupak. Ili sam krivo shvatila? Inace mama nije bila u ovrhi

Sve navedeno ste ispravno shvatili.

prije 13 sati , ella01010 je napisao:

Da li je i moja sestra kao maloljetnica odgovorna za taj kredit ili ne? Ona je upravo napunila 16 godina.

Da, ako se prihvati svog nasljednog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

Nisam Vas pitala, da li ste Vi preuzeli novčana sredstva koja ste naslijedili po pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju?

Ja i sestra dobivamo 1/2 svaka sto ukljucuje i ta novcana sredstva po racunima, mama je imala samo pokretnine sto ukljucuje i dva mirovinska fonda te ove uplate koje su sve isplacivane nakon njene smrti. A ako me pitate da li sam uspjela podici u banci jos nisam isla.

uređeno: od ella01010
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija