Jump to content

Potres


Staravjestica

Preporučene objave

Postovani,

zbog ostecenja kuce od potresa, potrebno je podnijeti zahtjev za naknadu stete ili obnovu. 

Dvije su kuce na jednoj cestici, dva suvlasnika, u jednoj kuci zivi suvlasnik a u drugoj nasljednici drugog suvlasnika. 

Pitanje:kako prijaviti za obnovu/naknadu stete jer legalizaciju smo obavili, izvadili kucni broj za kucu koja je nije imala, predali za upis u zemljišne knjige ali geodet jos nije predao elaborat. Imamo uporabne dozvole za obje kuce no u zemlji snim knjigama jos nije sve provedeno. 

Molim savjet! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje na koje se bojim da zasad neće biti idealnog odgovora. Naime, sve ovo što se izdogađalo oko potresa u RH te donošenjem zakona kojim bi se sama obnova regulirala je relativno novo tako da trenutno nema dodatnih pojašnjenja i mišljenja kojim bi se iskristalizirao odgovor. No prema onome što se da iščitati iz zakona je to da bi imali pravo na obnovu obje građevine samim time što isti predviđa da bi pravo na obnovu imale i one građevine koje prema zakonu nisu postojeće ali će se donijeti rješenje o izvedenom stanju. Kako je vaša legalizirana, pa samim time izjednačena sa postojećom građevinom tu ne bi bilo problema. Međutim, kako isto rješenje nije provedeno elaboratom kroz katastar i ZK nastaje problem kod odredbi čl. 5 zakona, konkretno st. 4 koji propisuje da se korištenje sredstava za obnovu u određenom omjeru (RH 60, JLS 20, vlasnik 20%) odnosi na jednu zgradu za jednu nekretninu, dok se za svaku drugu omjer mijenja (RH 40, JLS 10 i vlasnik 50%). Dakle, ako su obje kuće na jednoj nekretnini (zemljišnoj čestici sa svime onime što je sa njom trajno spojeno) može se dogoditi problem koju kuću obnavljati sa učešćem su/vlasnika od 20% a koju sa 50%.     

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija